Joan Carles Carbonell, catedràtic en Dret Penal: "Hi ha pocs dubtes que Palma serà condemnat a presó permanent revisable"

L'expert ressalta la importància que el veredicte del jurat popular incorpore l'agreujament masclista i augura "un llarg camí" de recursos per part de la defensa de l'acusat

A l'esquerra, eXXXx
Joan Carles Carbonell (esquerra), catedràtic en Dret Penal de la UV / À Punt NTC

La sentència contra Jorge Ignacio Palma, considerat culpable per un jurat popular de l'assassinat de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas, d'intentar matar sis dones més i d'un delicte de lesions contra una setena, es podria conéixer aquesta setmana. És l'opinió del catedràtic de Dret Penal de la Universitat de València (UV) Joan Carles Carbonell, que ha valorat aquest dilluns en Les notícies del matí el veredicte emés divendres passat pel jurat.

Les set dones i dos homes que han conformat aquest òrgan col·legiat conclouen que l'acusat va actuar sense que les víctimes tingueren capacitat de reaccionar en introduir-los cocaïna en els genitals, i en el cas de Marta Calvo veuen provat, a més, que va ocultar el cos. Amb aquest veredicte, que considera Palma culpable de tots els delictes que li atribueix l'acusació, "hi ha pocs dubtes que finalment serà condemnat a la presó permanent revisable", opina Carbonell.

L'expert en Dret Penal subratlla la importància que el veredicte emés pel jurat popular haja considerat que en les tres morts hi ha un agreujant masclista, cosa que en alguns casos contribueix a incrementar més les penes. "Evidentment, hi ha un component masclista molt clar i de domini, de possessió i de sexe", ha explicat.

També considera molt probable que la defensa de Palma presente un recurs a la sentència que emeta la magistrada titular del jutjat i augura una llarga tramitació als tribunals. Segons ha apuntat, un dels motius més habituals de recurs quan hi ha una intervenció de jurat popular en un juí és buscar alguna irregularitat entorn de la relació entre la magistrada de la sala i l'òrgan col·legiat, o trobar "algun tipus de pressió". Fets que, en el cas contra Palma, no sembla que tinguen moltes opcions de tirar avant en un recurs, en opinió de Carbonell: "Tot ha discorregut molt raonablement i no hi haurà molts motius perquè aquest recurs prospere, però n'hi haurà altres", ha vaticinat.

El juí per les morts de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas serà recordat per ser el més mediàtic dels últims temps. Per al penalista de la UV, el procés ha abordat fets "d'enorme gravetat" i "transcendència", però s'ha desenvolupat "amb molta profunditat" i "s'ha conduït perfectament". Destaca, a més, el "respecte considerable des dels mitjans de comunicació" a la independència del jurat popular, un element menys habitual en l'administració de justícia, que "no han estat sotmesos a una pressió excessiva".

També et pot interessar

stats