Els Jaume I del 2023 premien estudis sobre canvi climàtic, el cervell i la nanotecnologia

El jurat distingeix l'alacantina Guillermina López Bendito en la modalitat d'Investigació Mèdica pel seu treball per a desxifrar processos de les connexions neuronals

Coneix els premiats i premiades amb els premis Rei Jaume I de 2023 / À Punt NTC

Antonio M. Echavarren Pablos, en la modalitat d’Investigació Bàsica; Olympia Bover Hidiroglu, en Economia; Guillermina López-Bendito, per Investigació Mèdica; Carlota Escutia Dotti, en l’àrea de Noves Tecnologies; Daniel Maspoch Comamala, per les seues aportacions a la Protecció del Medi Ambient, i per últim, Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, en la categoria d’Emprenedor són els guanyadors de l’edició número 35 dels premis Rei Jaume I. És la primera vegada que es proclamen sense el principal impulsor en vida, el metge i bioquímic valencià Santiago Grisolía, que va faltar l'agost del 2022.

Aquests prestigiosos guardons, que lliuren anualment la Generalitat i la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats a través de la Fundació Premis Rei Jaume I, reconeixen l'excel·lència científica i són els que més dotació econòmica comporten de tot Espanya: 100.000 euros. El president executiu de la fundació, Javier Quesada, ha desvelat aquest dimarts els noms dels sis guardonats enguany en un acte al Saló de Corts del Palau de la Generalitat, amb una presència nodrida de representants polítics i de la societat civil.

Entre les sis persones distingides hi ha una valenciana: la neurocientífica Guillermina López-Bendito (Santo Domingo, 1975), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat d'Alacant i doctora per l'Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH), ha publicat més de cinquanta treballs en revistes científiques de gran impacte i dirigeix un grup d'investigació en la unitat de Neurobiologia del Desenvolupament. Ara incorpora al currículum el premi Jaume I en Investigació Mèdica pels seus treballs per a desentranyar els processos de les connexions neuronals.

El premi en la categoria d'Investigació Bàsica ha recaigut sobre el químic basc Antonio Echevarren Pablos per les contribucions a la química orgànica, especialment la catàlisi, que augmenten l'eficiència de les reaccions per a produir medicines i altres materials nous. 

En tercer lloc, el guardó d'Economia és enguany per a la microeconomista catalana Olympia Bover Hidiroglu, que ha destacat per estudis en mercat de treball, habitatge, finances domèstiques i comportament del consumidor. Actualment és directora del Departament d’Anàlisi Estructural i Estudis Macroeconòmics del Banc d’Espanya. Amb la seua recerca, ha introduït innovacions metodològiques importants per a l'anàlisi de dades i d'enquestes de llars. 

En la categoria de Protecció del Medi Ambient, el jurat ha reconegut la geòloga aragonesa Carlota Escutia Dotti, pels estudis sobre les condicions ambientals canviants en el mantell antàrtic i l'impacte d'aquest fenomen en el sistema climàtic global. 

El premi de Noves Tecnologies ha sigut per al químic català Daniel Maspoch Comamala, per les investigacions sobre l'avanç de la nanotecnologia i la química de materials reticulars porosos.

Finalment, tanca el tàndem el reconeixement a Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, president de la companyia alimentària Cascajares (Palència), amb la Distinció a l'Emprenedor. Amb només vint anys va obrir la primera granja de capons juntament amb el germà. En les últimes tres dècades, l'empresa Cascajares ha esdevingut una marca amb gran projecció nacional i internacional en el sector de l'agroalimentació.

Al certamen d'enguany s'han presentat un total de 222 candidatures, 53 d'elles dones (el 24%). El jurat està format per prop d'un centenar de persones, reputats experts entre els quals hi ha 21 premis Nobel, que han estat aquests dies a València per a emetre el veredicte. Quatre d'aquestes eminències s'estrenaven enguany en la comesa de triar els sis noms guanyadors. Tres homes i tres dones que, des d'ara, es converteixen en referents en el món científic i que fan més gran l'inabastable pou que és el coneixement.

També et pot interessar

stats