L'amistat de Grisolía amb Severo Ochoa, determinant perquè els Jaume I agafaren impuls

El científic valencià va explicar en el programa d'À Punt L'avenir és ara com el Premi Nobel va contribuir a atraure prestigiosos científics internacionals al jurat dels guardons

Els origens dels premis Jaume I explicats per Santiago Grisolía en el programa 'L'avenir és ara' / À Punt

El científic Santiago Grisolía serà recordat per elevar el nivell científic de la Comunitat Valenciana i Espanya gràcies als esforços que va dedicar a la creació i consolidació de la Fundació Premis Jaume I. Aquesta entitat compta amb el suport de les màximes institucions polítiques valencianes, organismes científics i organitzacions empresarials i es dedica a incentivar i promoure la investigació espanyola.

Els Premis Jaume I van ser impulsats per la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats, creada per Grisolía juntament amb una àmplia representació d'empresaris valencians quan el científic va tornar definitivament dels Estats Units a finals dels anys setanta. En una entrevista concedida al programa de ciència d'À Punt L'avenir és ara, Grisolía recordava com la seua estreta relació amb el científic Severo Ochoa va ser fonamental per a aconseguir atraure prestigiosos científics internacionals, entre els quals hi ha Premis Nobel, a participar com a jurats dels guardons. El mateix Severo Ochoa va ser president del jurat en la primera edició dels premis el 1989. "Sense ell haguera sigut molt més difícil", va assegurar Grisolía, deixeble del Premi Nobel i un dels grans protectors del seu llegat en vida.

El Premi Nobel Severo Ochoa va ser president del jurat en la primera edició dels Premis Jaume I el 1989
El Premi Nobel Severo Ochoa va ser president del jurat en la primera edició dels Premis Jaume I el 1989 / À Punt Mèdia

En l'entrevista amb À Punt, Grisolía també recorda el paper de Juan Herrera, en aquell moment president de Petromed, en la creació dels guardons. Encara que segons el científic, la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats "era modesta", l'empresari Herrera va tindre la idea de crear un premi important i gràcies a l'amistat que tenia amb el rei Joan Carles I va aconseguir que aquest participara com a president d'honor en la primera edició dels premis. La vinculació entre la Casa del Rei i la Fundació Premis Jaume I continua en l'actualitat.

També et pot interessar

stats