Quesada: "Tindre 21 premis Nobel de diferents camps de la ciència alhora no es dona en cap lloc del món"

Els jurats dels Premis Jaume I criden a aprofitar el bon ús de la IA, amb els controls necessaris, i signen la declaració Oportunitats i riscos de la intel·ligència artificial"

Jurat amb els 21 Premis Nobel, candidats als premis i organització dels Premis Rei Jaume Î
Jurat amb els 21 premis Nobel, candidats als premis i organització dels Premis Rei Jaume I / À Punt NTC

Ja ha començat la deliberació dels jurats del 35é Premis Jaume I. A la una i mitja es donaran a conéixer els noms de les persones que seran distingides amb els premis en investigació mèdica, emprenedoria, investigació bàsica, noves tecnologies, protecció del medi ambient i economia. S'han presentat 222 investigadors, el 25% dels quals són dones.

El director de la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats i president executiu dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, ha explicat a Les notícies del matí que unir tant de talent al voltant d'un únic esdeveniment no és habitual ni és fàcil.

"Tindre 21 premis Nobel de diferents camps de la ciència junts, i menys en el jurat d'uns premis, no es dona en cap lloc del món. I això és el que hem de celebrar que es fa a València des de fa tantíssims anys i que continuem treballant perquè siguen els premis més prestigiosos d'Espanya i segurament d'Europa", ha destacat.

En 35 edicions han passat pels Jaume I, 69 Premis Nobel, i en els últims anys l'organització s'encarrega que visiten punts d'interés científic de tota la Comunitat Valenciana.

Quesada ha explicat que "des de fa ja uns anys que ens preocupem perquè visiten centres i institucions de València d'Alacant i Castelló". Han visitat 21 centres d'investigació i tecnologia i "ha sigut un èxit".

A més, ha indicat que durant les visites, els premis Nobel destaquen "que la qualitat dels centres d'investigació i tecnològics espanyols va millorant any rere any i s'homologa la ciència espanyola a l'europea".

Amb motiu de la deliberació dels Premis Jaume I d'enguany, l'organització ha llançat una campanya per a valorar la importància de la intel·ligència artificial en el món de la investigació sota el nom "sinmiedoalaia.es".

Els Premis Jaume I demanen fer bon ús de la IA, amb controls

Els jurats dels Premis Jaume I han fet aquest dimarts una crida a aprofitar les oportunitats beneficioses que ofereix el bon ús de la intel·ligència artificial, sense ignorar ni minimitzar el risc que comportaria un ús pervers d'aquesta, introduint-hi per a això els controls necessaris.

Així ho han assenyalat en la declaració unànime Oportunitats i riscos de la intel·ligència artificial, llegida pel president executiu dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, abans que es facen públics els noms dels sis premiats d'enguany en el Palau de la Generalitat.

Quesada ha explicat que els jurats dels premis fan una crida perquè s'aprofiten les oportunitats beneficioses que ofereix l'ús de la intel·ligència artificial, "sense ignorar ni minimitzar" el risc que comportaria la seua utilització perversa.

Per a evitar-ho proposen la introducció dels controls necessaris que regulen i garantisquen el seu correcte accés i ús per part de la societat, de manera similar a com es fa amb els medicaments, les armes o les drogues.

També et pot interessar

stats