Isaura Navarro sobre la vacunació pediàtrica: “Ha sigut un èxit dur-la a les escoles. Estem deu punts per damunt de la mitjana estatal”

La secretària autonòmica de Salut Pública justifica l’acompanyant obligatori en el fet que algunes famílies no han comunicat els contagis al centre ni a Sanitat

10.02.2022 | Entrevista LNM Isaura Navarro

La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha qualificat d’“èxit” la iniciativa de vacunar en les escoles a la població menor de dotze anys a les escoles. Creu que ha sigut clau perquè la Comunitat Valenciana estiga “deu punts per damunt de la mitjana estatal de vacunació pediàtrica i, en el cas de la població d’entre 9 i 11 anys, vint punts per damunt de la mitjana estatal”, segons ha detallat durant una entrevista en Les notícies del matí.

Navarro ha fet aquestes declaracions just el dia en què s’ha iniciat la campanya d’inoculació de segones dosis als escolars d’entre 9 i 11 anys als centres educatius valencians. En aquesta ocasió, a diferència de l’anterior, els menors hauran d’anar obligatòriament acompanyats d’una persona adulta per a rebre la segona dosi. En la primera ocasió, l’acompanyament als alumnes el dia de les vacunes era una opció voluntària.

El canvi en aquest aspecte radica, segons ha exposat la secretària autonòmica de Salut Pública, en el fet que molts alumnes s’han contagiat durant les vacances de Nadal i potser no tots els casos s’hagen comunicat als centres educatius o al sistema sanitari. Cal recordar que si els menors s’han contagiat després de rebre la primera dosi, el protocol del Ministeri de Sanitat estableix que es vacunen al cap de huit setmanes de la infecció.

“Més de 33.000 xiquets i xiquetes han passat la covid, per tant, hem pensat que era més segur que anaren a rebre la segona dosis amb algú, perquè en molts casos s’han contagiat durant les vacances de Nadal. Algunes famílies no ho han comunicat al centre, els menors no tenen baixa laboral... per tant, volem assegurar-nos que quan arriba el moment han de rebre la vacuna i per això establit que hi haja una persona designada pels pares que assumisca aquesta responsabilitat”, ha argumentat.

La responsable de Salut Pública ha remarcat que la vacunació a les escoles és més còmoda per a les famílies, que no han d’ocupar-se de traslladar els menors als centres de salut i que, a més, la legislació laboral arreplega el permís dels treballadors per a deures inexcusables, com s’entén que és la vacunació dels fills.

A pesar d’aquest argument, Isaura Navarro ha explicat que la vacunació del col·lectiu d’entre 5 i 8 anys es farà als centres de salut, perquè quan hagen de rebre-la, els equips de sanitaris que estan assumint la vacunació ja hauran acabat amb l’administració de les terceres dosis a la població major de 18 anys, per tant, estarà disponible als centres de salut.

Protestes d'infermeria

Precisament respecte al personal d’infermeria, que aquest dijous protesta per la sobrecàrrega de treball que pateixen les plantilles d’atenció primària i per la falta de recursos humans, la responsable de Salut Pública ha destacat que la Comunitat Valenciana “és l’autonomia que més places ha creat, hem consolidat les places de la pandèmia i és l'única que ha mantingut aquestes places que eren contractes de la covid”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha afegit que “la sanitat sempre necessita més recursos, però s'ha fet una aposta per incrementar els recursos en la pandèmia”, ha assenyalat.

Festes readaptades a la situació epidemiològica

Pel que fa a les possibles recomanacions o restriccions que hi haurà durant per a la celebració dels festejos de les Falles, la Magdalena o els Moros i Cristians, que aborden aquest dijous en una reunió els responsables de Sanitat i el president Puig, Isaura Navarro, a pesar de no avançar cap detall, sí que ha afirmat que el nou protocol s’adaptarà a la situació epidemiològica actual, d’igual manera que es va fer amb les Falles del setembre. “Estem tenint una baixada espectacular de contagis i això ens permet pensar com seran les festes”, s’ha limitat a dir.

Mónica Oltra com a cap de llista

D’altra banda, i en clau purament política, Isaura Navarro ha manifestat obertament la seua preferència per la persona que ha d’encapçalar la llista de la coalició Compromís per a les pròximes autonòmiques: Mónica Oltra. “Si em preguntes a mi personalment, la meua preferència és clara, hi ha un referent polític que és Mónica Oltra”, ha afegit.  

També et pot interessar

stats