Investigadors de la UCV demostren la capacitat antiviral de l'orxata valenciana
A més han descobert que afegir-li sucre millora aquestes propietats
Un equip d’investigació del Laboratori de Bioenginyeria i Biomaterials del Centre d'Investigació Translacional Sant Albert Magne de la Universitat Catòlica de València (UCV), han demostrat la capacitat antiviral de l'orxata valenciana. Els resultats de l'estudi s'han publicat en la prestigiosa revista científica International Journal of Molecular Sciences.
En concret, la investigació realitzada pels científics de la UCV mostra que la beguda de xufa és un bioproducte natural que podria ajudar a lluitar contra les infeccions virals i protegir contra un considerable nombre de malalties d'aquest tipus, segons explica el professor Ángel Serrano, director del laboratori i d'aquest projecte: “Els resultats confirmen que posseeix propietats antivirals d'ampli espectre”, ha afirmat.
Juntament amb els investigadors Alberto Tuñón i Alba Cano, Serrano ha analitzat en diferents concentracions les propietats antivirals de la beguda de xufa enfront de virus amb embolcall i sense. Les proves han mostrat que l'activitat antiviral de l'orxata depén de la concentració que tinga de xufa i que funciona com a antiviral contra el bacteriòfag embolicat phi 6, que s'usa comunament com a substitut del SARS-CoV-2.
Encara que en la investigació ha quedat provat que la beguda de xufa no té cap efecte contra virus sense embolcall com el bacteriòfag MS2, els científics han descobert que afegint-li sucre, com és habitual en l'orxata, les propietats antivirals augmenten contra virus amb embolcall i poden convertir-la en una beguda antiviral contra virus sense embolcall.
Segons Serrano, la pandèmia de la covid ha sigut un advertiment per a buscar nous compostos antimicrobians que previnguen la infecció per aquests tipus de patògens virals. En aquest sentit, els compostos naturals s'estan convertint en una via d'investigació prometedora gràcies a les seues propietats renovables, biodegradables i no tòxiques. Serrano.
No és la primera vegada que la beguda valenciana rep atenció per les seues propietats per a la salut. Els resultats d’un assaig d’un grup d’investigadors del CSIC va provar que un got gran d'orxata natural al dia durant tres dies tenia suficients efectes positius sobre la nostra flora intestinal per a gaudir d’una microbiota saludable.
Responsables de tecnologies sanitàries “revolucionàries”
Aquest grup de científics, que ja va desenvolupar en el passat una cervesa i un vi probiòtics, és el responsable també d'haver desenvolupat durant la passada pandèmia els primers filtres capaços d'inactivar el SARS-CoV-2 i altres virus amb embolcall com la grip en menys d'un minut, cosa que va permetre la creació de les màscares FFP. Aquesta tecnologia va suposar “un pas avant” en la protecció contra la covid, atés que les màscares convencionals no tenen capacitat antimicrobiana, i només impedeixen que el virus arribe a les vies respiratòries.
Nous materials biodegradables antimicrobians
A més, Serrano i el seu equip han desenvolupat un pintallavis antimicrobià de color roig i han patentat nous materials biodegradables amb capacitat antimicrobiana per a aplicacions biomèdiques com l'enginyeria tissular per a regenerar os i un altre tipus de teixits. Un altre dels seus grans descobriments inclou la demostració de la capacitat antibacteriana i antiviral de les nanofibres de carboni en estat pur i incorporades en altres materials de gran interés industrial com són l'alginat i el poli (3-hidroxibutirat-co-3-hidroxivalerat), comunament conegut com PHBV, que són materials no tòxics, biodegradables, biocompatibles i renovables.