La intel·ligència artificial, una ferramenta de diagnòstic del càncer pediàtric i de malalties cardíaques

Un projecte valencià actualitza tots els coneixements genètics arreu del món vinculats a les patologies i permet fer seguiment dels pacients

Un laboratori de l'Institut d'Investigació de La Fe / À Punt NTC

La intel·ligència artificial també és útil per a diagnosticar càncer pediàtric i malalties cardíaques. Un projecte valencià posat en marxa a l'Institut d'Investigació de la Fe s’ha basat en una plataforma que actualitza tots els coneixements genètics arreu del món vinculats a aquestes malalties. Aquesta informació permet valorar el pronòstic en el malalt i fer seguiment de familiars amb mutacions semblants.   

Aitana Braza, una de les investigadores en la unitat de cardiopaties familiars i mort sobtada, analitza un cor malalt al laboratori i pot determinar quina alteració genètica ha provocat la malaltia. La informació es bolca en una plataforma que recull milions de dades cada dia. “L’estudi genètic és essencial en aquestes malalties que tenen un component familiar”, assegura Braza. 

Per tal de seleccionar la millor informació per al seu treball, l'equip expert en intel·ligència artificial de l'Institut Vrain de la Politècnica de València treballa en algoritmes que faciliten la recerca. “La detecció dels errors de software que generen les malalties és la que estudiem a partir dels algoritmes basats en IA”, explica Óscar Pastor, investigador principal de l’Institut Vrain de la UPV. 

El prototip està dins del projecte Ogmios, en què participen també Incliva, Isabial i l'empresa Bionos Biotech, i l'aplicació pràctica afectarà totes les persones afectades per alteracions genètiques vinculades amb càncer i malalties cardíaques. La plataforma suposa un avanç en l'objectiu de desxifrar el llenguatge de la vida partint des d'un punt concret. Al mateix temps, col·loca la Comunitat Valenciana al centre de referència en aquest camp. 

També et pot interessar

stats