La Fe de València dirigirà el banc d’imatges mèdiques més gran d’Europa

La Universitat de València i la Politècnica col·laboren gestionant el protocol de protecció de dades dels pacients 

El major banc d'imatges mèdiques que s'ha fet mai a la Unió Europea està dirigit des de València / À Punt NTC

El banc d'imatges mèdiques més gran que s'ha fet mai a la Unió Europea, el projecte EUCAIM, estarà dirigit des de València. La iniciativa té com a objectiu buscar solucions a diferents tipus de càncer fent servir la intel·ligència artificial i l’emmagatzematge d’imatges de tumors que es compartiran i analitzaran des d’una sola plataforma. I tindrà una primera versió en funcionament el 2024. 

El responsable del projecte, el doctor d’imatge mèdica Luis Martí Bonmatí, treballa a l'Hospital La Fe de València i À Punt ha parlat amb ell. Explica que és el primer projecte al món que enllaça totes aquestes dades, que estan molt fragmentades, i que involucra a més de cent organitzacions científiques i sanitàries de més de dotze països europeus. 

Perquè la base de dades funcione, caldrà utilitzar algoritmes i mecanismes de computació molt avançats, assenyala Bonmatí, amb la finalitat que hi haja menys errades de tractament, menys pacients que no responen i menys seguiments que no són els adequats. En definitiva, utilitzar les eines per al tractament oncològic al seu abast amb major precisió.

Però la del doctor Bonmatí i l’Hospital La Fe no és l'única aportació valenciana al projecte, la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) també hi participen, i s'encarreguen de garantir la protecció de dades de cada pacient. Ens ho conta l’expert en protecció de dades del projecte, Ricard Martínez, que explica que aquesta és una de les primeres vegades que s’assajarà un programa de data altruism, és a dir, adreçat a la donació de dades, i els pacients ha de tindre la legítima confiança i seguretat que les seues dades estan convenientment guardades i ben tractades. I ell és l’encarregat de desenvolupar tots els procediments que fan això possible. 

També et pot interessar

stats