A més inflació, menys salut: la pujada de preus, enemiga d'una dieta saludable

"No sols s'està omplint menys la cistella de la compra en general, sinó que, a més, s'està omplint pitjor", asseguren els dietistes-nutricionistes

Llei malbaratament aliments
A més inflació, menys salut: la pujada de preus complica una dieta saludable

La pujada generalitzada de preus afecta les famílies i els productes que posen a la cistella de la compra. Els preus segueixen disparats al juliol amb una inflació del 10,8%, la més alta en 38 anys. Un ascens que afecta els aliments i que reflecteix un canvi d'hàbits de consum de moltes llars valencianes.

Segons l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, l'AVACU, els preus de productes d'alimentació de l'últim mig any han augmentat considerablement. En general, la fruita s'ha disparat i el meló, en particular, va augmentar en un 103,59% el passat juny. "En general ha pujat tot, en aquests sis mesos la mitjana de pujada està entre un 8% i un 25% en la cistella de la compra, estem parlant d'una autèntica barbaritat", assenyala Fernando Móner, president de l'associació.

Però com afecta aquesta pujada dels preus la nostra salut?

"No sols s'està omplint menys la cistella de la compra en general, sinó que, a més, s'està omplint pitjor, precisament pels preus de les matèries primeres", remarca Luis Cabañas, president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa).

Móner assegura que les famílies, sobretot les més vulnerables, han perdut poder adquisitiu i això ha començat a modificar dràsticament els hàbits de compra i consum, i remarca: "Així com en la pandèmia vam veure una tendència cap a productes més saludables, arran dels últims mesos, i amb la inflació sobretot, estem veient que s'està revertint la situació". Uns preus alts que, en alguns casos, estan darrere d'alguns canvis d'hàbits alimentaris a les llars valencianes que posen en perill la salut.

La població consumeix menys aliments bàsics perquè no s'ho poden permetre. Les famílies acaben substituint aquests productes per altres amb ofertes, més grans en volum i amb un aportació energètica més elevada. "On veiem les ofertes de dos per un? No ho veiem en melons, ho veiem en dònuts. Aquest és el problema: que un dos per un aporta més en volum, però menys en nutrients", exemplifica Cabañas.

Aquests productes són els anomenats ultraprocessats, que, a pesar de ser comestibles, no són matèries primeres i tampoc aporten els nutrients necessaris. A més, l'augment del seu preu no es percep de la mateixa manera. "Si puja una mica el dièsel, es notarà més en el meló o en el bròcoli que en un dònut, perquè el marge de benefici és menor", explica Cabañas. La promoció, la senzilla preparació i ser més econòmics els fan productes de fàcil consum.

Pobresa alimentària

El president del CODiNuCoVa assegura que una dieta amb excés d'aliments ultraprocessats també és pobresa alimentària. Persones amb excés de massa grassa, amb sobrepés o obesitat, i, no obstant això, tenen un dèficit en nutrients. La ingestió de productes amb baixa qualitat nutricional afecta directament a la salut, amb malalties com la diabetis o la hipertensió.

Per tal d'estalviar i no posar en perill la salut alhora, les veus expertes recomanen comprar de temporada i de quilòmetre zero, comprar els productes a granel, per poder comprar allò que es consumirà, i apostar pels llegums. A més, també aconsellen buscar i comparar els aliments, la qualitat i els preus.

D'altra banda, posen el punt de mira en els impostos dels aliments bàsics. Segons Luis Cabañas, s'ha de "taxar per damunt de com ho estem fent els productes malsans i disminuir l'IVA dels aliments frescos i de les matèries primeres". Fernando Móner, per la seua banda, assegura que "el que s'ha de fer és reduir, de manera temporal, la pressió fiscal en els productes bàsics", ja que són productes essencials per a la dieta i s'ha de buscar la manera que entren en qualsevol llar.

També et pot interessar

stats