La inflació segueix desbocada i s'accelera un 10,8% al juliol, màxim en quasi quatre dècades

El descens en el preu dels carburants i les rebaixes en roba i calcer no compensen l'encariment dels aliments, begudes i electricitat

Un carro de la compra en un supermercat
Un carro de la compra en un supermercat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de juliol 2022 - 09:09 Actualitzat: 29 de juliol 2022 - 09:40

L'índex de preus de consum (IPC) continua desbocat i no toca sostre, principalment per l'encariment d'aliments, begudes i electricitat. Al juliol ha disparat la taxa interanual fins al 10,8%, sis dècimes per damunt de la xifra registrada al juny, quan ja va superar per primera vegada el llindar dels dos dígits. La taxa tanca ara el seté mes de l'any en el nivell més alt assolit mai a Espanya en quasi quatre dècades, segons les dades avançades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En cas de confirmar-se aquesta dada el pròxim 12 d'agost, suposaria que la inflació actual és la més elevada des de setembre de 1984. Caldrà esperar també a aleshores per a conéixer, amb les dades definitives, el comportament dels preus a escala autonòmica.

L'indicador sobre el cost de la vida encadena, per tant, quatre mesos consecutius d'ascensos en taxa interanual —que compara el mes actual amb el mateix mes de l'any anterior—, després que a l'abril caiguera més de punt i mig de colp en comparació amb març, quan va repuntar fins al 9,8%. Les dades de l'IPC de juliol del 2022 indiquen que els preus estan un 10,8% més cars que el juliol del 2021. 

L'evolució alcista es deu a l'encariment dels aliments i les begudes no alcohòliques i de l'electricitat (que es va abaratir fa un any), però també a les rebaixes més menudes de roba i calcer. El descens en el preu dels carburants al juliol tampoc ha sigut suficient per a compensar les pujades dels altres productes de primera necessitat. L'IPC espanyol es manté en xifres màximes d'aquesta crisi econòmica que ha esclatat arran de la guerra d'agressió contra Ucraïna, a pesar de les mesures que ha implementat el govern espanyol, entre altres el límit al gas per a la generació elèctrica i la bonificació als combustibles.

Fonts del Ministeri d'Economia han assenyalat que la inflació "és un fenomen global i una de les principals conseqüències de les tensions geopolítiques", que està generant "un increment continuat dels preus de l'energia, especialment del gas, i també dels aliments". L'escalada en la taxa general de l'IPC, però, va començar el març de 2021 i només s'ha interromput dues vegades: el gener del 2022, quan es va relaxar quatre dècimes fins al 6,1%, i la baixada de punt i mig de l'abril passat, quan es va situar en el 8,4%. 

Pel que fa a la inflació subjacent —l'índex general, sense aliments no elaborats ni productes energètics— es dispara sis dècimes respecte de la dada de juny, fins al 6,1%. Si es confirmara aquesta xifra, seria la més alta des de gener de 1993, apunta l'INE. I quant a l'evolució mensual de la taxa, els preus de consum baixaren un 0,2% respecte del mes de juny, segons aquest indicador avançat.

També et pot interessar

stats