Les infermeres d’Alacant reclamen l’eliminació dels obstacles per a la lactància materna

Ho fan coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància, que serà de l’1 al 7 d’agost

Una dona alletant el seu bebé
Una dona que alleta el seu fill / Shutterstock

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant reclama que s'eliminen els obstacles encara existents per a la promoció i pràctica de la lactància materna, fent referència a la falta d'espais amigables, de voluntat política i d'inversió a llarg termini en la protecció i el suport a aquesta pràctica des dels sistemes de salut.

Defenen que la lactància materna ha de considerar-se una qüestió de salut pública que requereix inversió i suport a tots els nivells. A més, els sistemes de salut han de ser capaços de proporcionar informació i suport eficaços per a fomentar-la, atés que no fer-ho provoca que les famílies siguen vulnerables a la influència de la indústria dels succedanis de la llet materna.

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant ha exposat aquestes consideracions en un comunicat de premsa amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que tindrà lloc de l’1 al 7 d’agost, una campanya de l'Aliança Mundial per a la Defensa de la Lactància Materna (WABA), que cada any té un tema diferent.

En aquest sentit, l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) insta a implementar la lactància materna des del naixement fins i tot si es dona el cas que la mare està infectada de Covid-19, ja que si manté les mesures de control i higiene de mans i l'ús de la mascareta, no transmet el virus al nadó.

En una nota de premsa, també amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, també recorden que la vacuna contra la Covid-19 no està contraindicada durant la lactància i és compatible amb la donació de llet materna, ja que hi ha estudis que n'avalen la seguretat. Per això subratllen els beneficis de la lactància materna i insisteixen en l'alletament directe mantenint les mesures de seguretat o a través de l'extracció amb mamadora.

"Protegir la lactància materna: una responsabilitat compartida"

Amb el lema d’enguany, "Protegir la lactància materna: una responsabilitat compartida", la WABA vol posar de manifest que la protecció de la lactància materna és una responsabilitat compartida, en la promoció de la qual els sistemes de salut tenen un paper determinant.

A més, des de 2016 la campanya de la WABA s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de l’ONU, en una campanya conjunta. El tema d’enguany connecta directament amb una de les àrees temàtiques d’aquesta gran campanya, ja que destaca els vincles entre la lactància materna i la supervivència, la salut i el benestar de les dones, la xicalla i les nacions.

Així, els objectius d’enguany són:

  • Informar les persones sobre la importància de protegir la lactància materna.
  • Ancorar el suport a la lactància materna com una responsabilitat vital de salut pública.
  • Interactuar amb individus i organitzacions per a un major impacte.
  • Impulsar l'acció en la protecció de la lactància materna per a millorar la salut pública.

L'embaràs i la lactància són un moment especialment vulnerable per a les dones treballadores, perquè requereixen protecció especial per a previndre danys a la seua salut o a la dels bebés, i necessiten temps suficient per a donar a llum, recuperar-se i alletar les criatures. Al mateix temps, també necessiten protecció per a garantir que el seu lloc de treball no es veja amenaçat per l'embaràs o la llicència de maternitat, i que no han de renunciar a l'alletament per qüestions laborals, com li ha ocorregut recentment a la nadadora Ona Carbonell i a altres atletes olímpiques.

Tallers i grups de lactància valencians

L'alletament és una pràctica íntima i la majoria de vegades privada, en què el bebé i la mare creen un vincle molt especial. Encara que d’entrada pot semblar una situació idíl·lica, aquesta solitud és induïda per una societat que no viu la lactància materna amb naturalitat. L'entorn és un factor clau en aquesta pràctica: l'altre progenitor o progenitora, la família, les amistats i la societat en general determinen en gran part l'èxit o el fracàs de la lactància materna. Per això és vital conscienciar la societat de la importància d'aquesta pràctica.

A la Comunitat Valenciana els grups i tallers de lactància, que serveixen per a acompanyar les mares i que no se senten tan soles en l'experiència de lactància, existeixen des de l'any 2000 i l'acollida ha sigut tan positiva que la llista de centres de salut pública de la Comunitat Valenciana que en disposen no para d'augmentar. La llista completa es pot consultar en el web de l'associació Amamanta.

També et pot interessar

stats