Sanitat incideix en la importància de vacunar les embarassades després que n'hagen mort tres en un mes

Les societats de ginecologia alerten que s'han produït cesàries urgents per l'empitjorament de l'estat de les gestants contagiades

Una dona embarassada vacunant-se
Una dona embarassada vacunant-se / Europa Press

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha subratllat aquest dimecres la importància que les embarassades es vacunen contra la Covid-19 per a evitar futures complicacions associades a la malaltia que puguen resultar fatals. Segons dades de la Societat Espanyola de Ginecologia, només en l'últim mes han mort almenys tres dones embarassades –a Barcelona, Màlaga i Múrcia–. Els professionals del sector alerten també que s'han practicar nombroses cesàries urgents per l'empitjorament de les gestants.

L'última víctima va ser una dona de 40 anys, diagnosticada amb coronavirus, que va ingressar en la unitat de cures intensives (UCI) d'un hospital de Cartagena a prinicipis de juliol després de fer-li una cesària urgent. Les seqüeles que li va deixar la Covid-19 van acabar amb la seua vida després de patir insuficiència pulmonar greu. 

A Espanya, les embarassades no van ser incloses en l'estratègia de vacunació com a grup especial de risc tot i les peticions de diverses associacions de ginecologia i les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que demanen prioritzar el col·lectiu. El motiu és que no hi havia aleshores estudis concloents sobre la seguretat de les vacunes en gestants. Una investigació publicada a l'abril en el New England Journal of Medicine, avalava els antígens de Pfizer i Moderna, ambdós basades en tecnologia d'ARNm –no conté virus viu–, per a ser administrats en persones embarassades sense risc. 

La ministra Darias, en la roda de premsa després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut aquest dimecres, reconeixia que hi ha "preocupació" pel fet que les gestants puguen no estar acudint a les cites de vacunació. Per això va fer una crida perquè hi vagen de forma immediata, independentment de l'etapa de gestació en què esigues. Igualment ha assegurat que per això el govern treballa en la conscienciació juntament amb les societats de ginecologia i les matrones, ja que a Espanya no és obligat immunitzar-se contra la Covid-19.  

També et pot interessar

stats