Imatges aborronadores d'una granja avícola per a denunciar l'explotació de les gallines engabiades en el Dia de l'Ou
L'ONG Equalia reivindica la fi de les gàbies per a les gallines ponedores, en sintonia amb les recomanacions de la UE
Gallines mutilades, desplomades, amuntegades en gàbies sense espai, produint ous sense descans entre els cadàvers de les altres que han mort exhaustes, dins una explotació avícola plena de rates, l'única llar que coneixeran al llarg de la vida. Són les dures imatges que ha fet públiques l'ONG Equalia en el Dia de l'Ou per a denunciar l'explotació que pateixen les gallines ponedores en les gàbies.
Les imatges les van gravar fa tres setmanes en una granja de Castella i Lleó, que l'ONG ha denunciat per maltractament animal i delictes contra la salut pública. Tanmateix, llevat de les rates i els àcars infectants els ous per a consum humà, podrien correspondre's a les de moltes explotacions avícoles que encara continuen produint ous amb gallines engabiades. Una fórmula que demanen eliminar tant la Federació de Veterinaris d'Europa com l'Autoritat de Seguretat Alimentària de la UE, l'Efsa, que juntament amb les implicacions en el benestar animal ressalten la major prevalença de la salmonel·la en el ous produïts d'aquesta manera.
Iniciativa legal valenciana per a afavorir el consum d'ous de gallines no engabiades
La Comunitat Valenciana, que té censades quasi 300.000 gallines, i les Balears són les úniques autonomies que han legislat a favor de l'alliberament de les gallines de les gàbies. Així, les Corts van aprovar al mes de maig una proposició no de llei perquè els menjadors escolars incorporaren només ous lliures de gàbies.
La permissivitat d'Espanya amb la producció d'ous en gàbies contrasta amb els passos d'altres països europeus com la República Txeca, que l'ha prohibit, o Alemanya, que té previst fer-ho el 2025. La mateixa Unió Europea té en marxa un projecte legislatiu per a prohibir l'explotació ramadera de qualsevol animal en gàbies, no només en gallines, una iniciativa que, en el millor dels casos, no veurà la llum abans de 2027.