Saps desxifrar el codi dels ous?

Amb una lectura atenta i esbrinant cada secció d’aquest codi, es pot saber fins i tot les granges en les quals s’han post els ous

Codi dels ous
Codi que marca els ous
Josep Rico
26 de maig 2021 - 13:01

T’has fixat alguna vegada en els números i les lletres que venen impresos en els ous? Sabries dir què signifiquen? Tots els ous que es produeixen a la Unió Europea venen marcats per un codi que els identifica i que permet rastrejar el producte des de l'origen. Aquest codi es divideix en quatre seccions, les quals fan possible saber qui, on i de quina manera s’han produït els ous.

Cinta transportadora d'ous
Cinta transportadora d'ous

El primer dígit fa referència a la informació de la gallina que ha post l’ou. Per a això hi ha quatre números compresos entre el 0 i el 3 i cadascun parla de la forma que s'ha criat la gallina.

Si hi ha un 0, vol dir que els ous són de producció ecològica, amb gallines criades a l’aire lliure i alimentades per pinso ecològic. Si el codi comença per 1, vol dir que l’ou prové d’una gallina de camp, la qual s’ha criat en una nau tancada, però que ha tingut accés a l’aire lliure. Si en canvi trobem el número 2, la gallina s’ha criat a terra, sense estar tancada en una gàbia però tampoc sense poder eixir a l’aire lliure. Així mateix, si hi ha un 3, la gallina s’ha criat en una gàbia especialitzada per a facilitar l’arreplegada dels ous.

Gallines en una granja ecològica
Gallines en una granja ecològica

Seguidament apareixeran dues lletres les quals fan referència al país d’origen dels ous. Si per exemple trobem ES, automàticament se sap que el país d’on provenen els ous és Espanya.

Els següents números que apareixen fan referència a la identificació del productor. En primer lloc trobem dos dígits que informen sobre la província d'on provenen. Tot seguit apareixen tres dígits que remeten als municipis on estan ubicades les granges, i finalment, el número que tanca el codi indica la granja específica d’on ha eixit l’ou.

Aquesta informació és obligatòria en els ous comercialitzats. És l’únic aliment fresc que informa del seu origen. I és que, com diu el Ministeri de Consum en el següent tuit, “Gràcies a aquest codi podem fomentar un consum responsable amb el benestar animal i la petjada ecològica”.

També et pot interessar

stats