Igualtat presenta el nou mecanisme per a comptabilitzar els feminicidis a Espanya a partir de 2022

A partir d'ara les estadístiques oficials comptabilitzaran també els assassinats per violència sexual i vicària, entre altres

A partir de 2022 el Ministeri d'Igualtat contemplarà cinc tipus de feminicidis en les estadístiques oficials de violència de gènere
A partir de 2022 el Ministeri d'Igualtat contemplarà cinc tipus de feminicidis en les estadístiques oficials de violència de gènere / Paula García

Aquest dilluns la ministra d'Igualtat Irene Montero ha presentat el nou mecanisme per a comptabilitzar els feminicidis a Espanya que, com ja va anunciar la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere Victòria Rosell amplia els tipus d'assassinats que es contemplaran en les estadístiques oficials, ja que, fins ara, només entraven els casos en què existia o havia existit una relació sentimental entre víctima i assassí.

A l'acte també han assistit la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere Victòria Rosell i la secretària d'estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez. 

Aquesta reforma respon a una de les crítiques històriques del feminisme cap a la llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, que redueix la consideració de violència de gènere a l'excercida en l'àmbit de la parella i deixa fora de les estadístiques oficials un munt de crims masclistes com els de les joves Waffa Sabbah, o Laura Luelmo.

La mesura s'ha presentat en un dels mesos amb major nombre d'assassinats masclistes de l'any —en 20 dies han matat 5 dones i la filla d'una d'elles— i en un moment en què les telefonades al 016 s'ha incrementat quasi en un 50% respecte al mateix període de l'any passat. Unes xifres que la ministra d'igualtat ha lamentat i contra les quals es vol lluitar a partir de 2022, amb el nou sistema de classificació dels feminicidis.

Montero, que s'ha referit a la violència contra les dones com aquesta altra gran pandèmia silenciosa, ha explicat que ampliar els tipus de feminicidis que s'inclouen en les estadístiques servirà per a detectar l'abast de la forma més extrema de violència contra les dones, i per a poder desplegar les millors polítiques públiques i recursos de l'estat per a garantir els drets de totes les dones. 

Així, a partir de 2022 el Ministeri d'Igualtat considerarà feminicidis "els assassinats de dones motivats per la discriminació històrica, la misogínia estructural de gènere i les relacions de poder dels homes sobre les dones". Dins d'aquesta definició contemplarà cinc tipus de feminicidi:

  • Feminicidi de parella o exparella: assassinat d'una dona comés per la seua parella o exparella home.
  • Feminicidi sexual: assassinat d'una dona per un home amb el que no tenia una relació de parella ni familiar, vinculat a les violències sexuals. Viculat a una agressió sexual; al tràfic amb finalitat d'explotació sexual, l'explotació sexual o la prostitució; a la mutilació genital femenina o al matrimoni forçat.
  • Feminicidi familiar: assassinat d'una dona per un home del seu entorn familiar.
  • Feminicidi social: Assassinat d'una dona per una agressió de caràcter no sexual comesa per un home amb el que la dona no tenia relació de parella ni familiar, per exemple un desconegut, un company de faena o un amic. 
  • Feminicidi vicari: assassinat d'una dona o de les seues criatures menors d'edat per un home com a instrument per a causar prejuí o mal a una altra dona. 

També et pot interessar

stats