Identifiquen restes d'acer en les vacunes importades d'Espanya que va bloquejar el Japó

Les autoritats nipones investiguen la mort de dues persones que van ser vacunades amb un dels tres lots abans de ser retirats, per a tractar d'esclarir si hi ha alguna connexió entre les defuncions i la inoculació 

Image d'una vacuna de Moderna
Image d'una vacuna de Moderna
01 de setembre 2021 - 19:29

Les vacunes de Moderna produïdes a Espanya que van ser bloquejades al Japó després de trobar-se impureses en els vials contenien "partícules d'acer", segons ha anunciat aquest dimecres la companyia farmacèutica. L’empresa ha afegit que “l'anomalia no representa un risc sanitari”. 

Aquestes són les conclusions de la investigació i les anàlisis de laboratori conduïdes per la farmacèutica estatunidenca i la seua distribuïdora al Japó, Takeda, en conéixer la decisió del govern nipó de bloquejar 1,63 milions de dosis de la vacuna després de detectar-se substàncies estranyes en alguns vials. 

Restes d’un aparell de la cadena de producció

Es creu que les restes procedeixen d'"un aparell de la cadena de producció" i "no suposen un risc indegut des del punt de vista mèdic", segons un comunicat conjunt publicat aquest dimecres per Moderna i Takeda. En la investigació també ha participat la farmacèutica espanyola Rovi, que produeix i envasa la vacuna per al mercat nipó, entre altres. 

La causa "més probable" de les restes d'acer trobades és la fricció entre peces d'aquest material degut a una fallada tècnica en la cadena de producció. Segons les anàlisis de laboratori independent, es tracta d'"acer inoxidable del tipus 316", un material usat de manera comuna en la manufactura, la indústria alimentària o present en implants mèdics i altres dispositius sanitaris. 

En cas d’inoculació de xicotetes partícules d’acer 

Les dues farmacèutiques afigen que en cas que xicotetes partícules d'acer foren injectades en un múscul, "podria produir-s'hi una reacció local, però és poc probable que resulte en altres reaccions adverses". 

Les vacunes retirades corresponien a tres lots produïts al mateix temps i en la mateixa planta de Rovi, i van ser bloquejades com a mesura de precaució després de detectar-se les irregularitats en un dels tres lots. 

Oberta la investigació per la mort de dues persones

Les autoritats nipones investiguen així mateix la mort de dues persones que van ser vacunades amb un dels tres lots abans de ser retirats, per a tractar d'esclarir si hi ha alguna connexió entre les defuncions i la inoculació. 

Takeda i Moderna van assenyalar que, de moment, "no hi ha proves" que les morts hagen pogut ser causades per les vacunes, encara que destaquen la importància de dur a terme una investigació formal per a confirmar-ho.

També et pot interessar

stats