Herme Vanaclocha, subdirectora d'Epidemiologia: "Si les hospitalitzacions arriben a risc alt, haurem de prendre mesures"

L'experta de la Conselleria de Sanitat reconeix en 'Les notícies del matí' que hi ha preocupació per l'augment de casos, però insisteix que les xifres actuals són "perfectament assumibles" per al sistema sanitari

Pacient amb Covid-19 ingressat en l'UCI d'un hospital
Pacient amb Covid-19 ingressat a l'UCI d'un hospital / Reuters

L'augment sostingut de contagis de Covid-19 en les últimes setmanes preocupa la Conselleria de Sanitat Universal, especialment per la proximitat de les festes de Nadal. Tot i això, insisteixen a desvincular la situació actual amb la que es va viure a la Comunitat Valenciana l'any passat, sobretot perquè l'avanç de la vacunació —vora el 90% de la població major de dotze anys està immunitzada amb la pauta completa— ha canviat "totalment" el context, donat que ha reduït la gravetat de la pandèmia i ha alleugerit la pressió sobre el sistema sanitari. Aquest és el missatge que ha llançat la subdirectora d'Epidemiologia, Herme Vanaclocha, en Les notícies del matí aquest dijous, on ha insistit que la situació als hospitals és "bona" ara mateix perquè "no estan plens, ni moltíssim menys". "Tenim xifres que es poden assumir perfectament", ha puntualitzat. 

Els serveis assistencials desplacen així la incidència acumulada com a nou focus d'atenció, registres que les autoritats sanitàries segueixen de ben a prop a l'hora de decidir els passos a seguir. Si dimarts passat el grup d'experts que assessora el Consell en la gestió de la pandèmia posava els cent casos per cada 100.000 habitants com a límit per a adoptar restriccions abans de Nadal, Vanaclocha ha llançat una segona advertència: si els indicadors d'ocupació hospitalària i en unitats de cures intensives (UCI) arriben a un risc alt, caldrà prendre mesures, encara que no ha especificat en quin sentit. 

A pesar de la pujada en els contagis, la Comunitat Valenciana se situa per ara lluny dels llindars contemplats en el semàfor Covid del Ministeri de Sanitat per a marcar l'entrada en risc alt. Només l’1,81% de llits en planta dels hospitals tenen pacients amb coronavirus, mentre que l'ocupació en crítics és del 6,02%, d'acord amb l'últim balanç. Són vora deu punts menys en ambdós percentatges, que per a situar-se en risc alt haurien de créixer per damunt del 10 i 15%, respectivament. "L'objectiu principal és que el sistema sanitari no arribe a un punt en què resulte difícil atendre amb qualitat els pacients", ha resumit Vanaclocha. Un escenari al qual espera no haver d'arribar gràcies a la campanya de vacunació. 

"L'augment de casos era esperat, i s'està donant en totes les autonomies perquè, lògicament, com més reobertura hi haja, més interacció social i mobilitat". La responsable epidemiològica de Sanitat assegura que seguiran l'evolució de la incidència per a veure "fins on arriba" aquesta nova etapa expansiva que viu la pandèmia. De moment, la Comunitat Valenciana ha tornat a entrar en risc mitjà per propagació de Covid-19 després que la incidència acumulada haja superat els 50 casos per cada 100.000 habitants, quan portava a penes un mes en risc baix. Per això, a la ciutadania li demana prudència i insisteix: el virus "està ací i seguirà ací". "No és qüestió de quedar-se a casa, però en interiors cal dur mascareta", ha remarcat Vanaclocha. 

Dos punts calents

La subdirectora d'Epidemiologia també ha detallat que ara mateix hi ha dos departaments de salut que han provocat que la incidència al conjunt del territori es dispare per damunt de la mitjana espanyola: la Marina Baixa i Castelló. 

En el cas del primer, impacta directament la situació a Benidorm i les poblacions de la contornada. La capital del turisme valencià és l’única gran ciutat en risc extrem de contagi i multiplica quasi per sis la incidència autonòmica, precisament per la quantitat de casos en persones procedents de l'estranger. Segons ha explicat Vanaclocha, més del 50% dels casos que es detecten en l'àrea sanitària de la Marina Baixa són turistes.

L'altre punt roig en el mapa està en el departament sanitari de Castelló. Una zona, ha precisat l'experta, on la cobertura vacunal és especialment baixa. Per això, Vanaclocha ha incidit en la importància de vacunar-se per a reduir el risc d'acabar hospitalitzat amb un quadre greu de Covid-19.

També et pot interessar

stats