El govern posa fi a la pròrroga automàtica de sis mesos al lloguer en les mateixes condicions

Sumar i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, han criticat l’extinció d’aquesta ajuda que formava part del decret anticrisi

Edifici en un carrer de València (arxiu)
Edifici d'un carrer de València, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de juny 2023 - 18:05 Actualitzat: 27 de juny 2023 - 21:55

El Consell de Ministres en funcions ha aprovat aquest dimarts el sèptim paquet de mesures anticrisi, amb què prorroga fins al final d'any bona part de les ajudes que estaven a punt de caducar.

Es manté la rebaixa de l'IVA en els aliments i en la factura de la llum, així com els descomptes en el transport públic i el combustible per a professionals: tant per al transport, com per a l'ús agrícola i pesquer. També es prorroga el límit del preu a la bombona de butà i es manté la suspensió dels desnonaments en casos vulnerables.

Però, en canvi, se suprimeix la pròrroga automàtica dels contractes de lloguer, que es va establir per a evitar pujades de preu. Aquesta mesura, vigent fins al 30 de juny, permetia als inquilins estendre sis mesos la vigència dels contractes en els mateixos termes i condicions establits en el contracte que tingueren en vigor. En el decret de desembre es va establir que en el nou contracte prorrogat els arrendadors tenien l'obligació de mantindre les mateixes condicions de l'anterior. No obstant això, el Govern ha decidit ara no renovar aquesta mesura, de manera que els propietaris podran posar noves condicions i preus al nou contracte sense cenyir-se a l'anterior. 

Aquestes són les mesures anticrisi que el govern espanyol ha prorrogat i les que no
Aquestes són les mesures anticrisi que el govern espanyol ha prorrogat i les que no / À Punt NTC

La fi d’aquesta mesura no l'han rebuda molt bé els socis de govern del PSOE. Així, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030 en funcions, Ione Belarra, ha criticat aquesta mesura que impulsa la part socialista del govern de coalició. 

“Hui el PSOE ha deixat caure una mesura clau per protegir la gent del nostre país: la pròrroga obligatòria de sis mesos per als contractes de lloguer”, ha escrit en el seu compte de Twitter. “Amb la dreta i la ultradreta que governen en la majoria de les comunitats autònomes i en rebel·lia contra la llei d’habitatge, això és un error garrafal”, ha postil·lat. 

D’altra banda, Sumar ha denunciat en bloc la decisió. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia, Yolanda Díaz, ja va indicar aquest dilluns que hi havia discrepàncies amb el PSOE respecte a la pròrroga d’aquesta mesura. A parer seu, la mesura és clau perquè la necessiten “moltes persones que viuen de lloguer”. A més, la portaveu d'habitatge de Sumar i coportaveu de Podem, Alejandra Jacinto, ha indicat que la decisió "causarà estralls en milers de persones que viuen de lloguer". "Indignant és poc", ha postil·lat qui també va ser candidata d'Unides Podem a la presidència de la Comunitat de Madrid.

També ha opinat el líder de Més País i número 4 per Madrid de Sumar, Íñigo Errejón, que veu "incomprensible" que l'ala socialista del Govern "decidisca prioritzar l'especulació per damunt del dret a l'habitatge". Fins i tot ha advertit sobre una possible desmobilització de l'electorat d'esquerres en les eleccions generals del 23 de juliol amb iniciatives d'aquest tipus. "No és amb reculades com es garanteixen drets (ni com es mobilitza). Ha de rectificar", ha reblat Errejón en el seu compte de Twitter.

També et pot interessar

stats