Els aliments que més s'abarateixen amb la rebaixa de l'IVA

El preu del sucre, la llet o l'oli continua desbocat i és un 30% més alt que fa un any

Aparador de fruita en un mercat
Aparador de fruita en un mercat / Csaba Deli (Shutterstock)

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest dimecres la dada definitiva de l'índex de preus al consum (IPC) per al mes de gener, que a la Comunitat Valenciana repunta lleugerament dues dècimes fins a situar-se en el 5,7% en taxa interanual general. Aquest registre deixa entreveure els primers signes de l'impacte de la rebaixa o supressió de l'IVA en els preus d'alguns aliments bàsics.

Es constata que hi ha un cert respir, ja que aquests productes moderen l'encariment una dècima des de desembre, però continuen absolutament desbocats: el preu ara és un 15,9% més alt que fa just un any. A pesar de la reducció impositiva aprovada pel govern espanyol, és en la cistella de la compra on més continua notant la ciutadania l'impacte de la inflació. Alguns aliments com ara el sucre, la llet o l'oli continuen totalment disparats, això a pesar que els dos últims tenen l'IVA al 0%. De fet, en els darrers dotze mesos els preus han pujat per damunt del 30% al territori valencià.

  1. Sucre: +45,5%
  2. Llet: +32,9%
  3. Olis i greixos: +31,2%
  4. Ous: +25,9%
  5. Lactis: +24,7%
  6. Cereals i derivats: +24,4%
  7. Creïlles i preparats: +21,1%
  8. Preparats de llegums i hortalisses: +20%
  9. Articles no duradors per a la llar: +16,9%
  10. Altres preparats alimentaris: +16,1%

Els productes que baixen de preu al gener

Si cenyim l'anàlisi només al gener destaquen la roba, la calefacció, l'electricitat o el calcer com els productes que més davallada registren en els preus, entre un 16% i un 7% menys. Els dels aliments bàsics baixen en general, però molt menys del que s'esperava després d'aplicar la rebaixa de l'IVA. La fruita fresca és la que més davallada experimenta (-4,9%), seguida per la llet (-2,1%), l'oli (-1,9%), els ous (-1,1%), les creïlles (-1%) o els llegums i les hortalisses (-0,3%). En canvi, la mesura no es nota en el pa, els productes lactis o els cereals, que fins i tot s'han encarit més al gener.

També et pot interessar

stats