El govern espanyol inicia els tràmits de reparació per als represaliats Peset Aleixandre, Carceller i Bluff

Foren afusellats a Paterna entre el 1940 i el 1941, víctimes del franquisme, i ara les famílies volen que se'ls reconega la memòria i trajectòria

Familiars de Peset Aleixandre, l'editor Vicent Carceller i el dibuixant Carlos Gómez Carreras
Familiars de Peset Aleixandre, l'editor Vicent Miguel Carceller i el dibuixant Carles Gómez Carreras, aquest divendres amb la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero / À Punt NTC

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha rebut la documentació necessària per a iniciar els tràmits que atorgarien la declaració de reparació i reconeixement personal per a tres víctimes "emblemàtiques" de la repressió franquista durant la postguerra. Són el rector Peset Aleixandre, l'editor Vicent Miguel Carceller i el dibuixant Carles Gómez Carreras, conegut com Bluff.

Amb aquest procediment, que busca "tancar ferides i un deute" amb les víctimes i les famílies, aquestes últimes sol·liciten a l'administració l'obtenció del reconeixement a la reparació moral i a la recuperació de la memòria personal i familiar. El títol, que és un "simple diploma" però que "diu molt" —explica la delegació del govern espanyol— s'inclou en la llei de memòria històrica. A través d'aquest títol, l'Estat "honra aquells ciutadans que van patir directament la injustícia i els greuges derivats de la Guerra Civil i dictadura franquista".

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha rebut aquest divendres les famílies d'aquestes tres víctimes. "No és una qüestió de remoure el passat com altres volen fer veure", ha manifestat als mitjans, visiblement emocionada, i ha defés que "no serem una societat digna fins que no tanquem aquesta ferida i mentre hi haja gent en cunetes i fosses comunes". 

Documentació franquista sobre Vicent Miguel Carceller
Documentació franquista sobre Vicent Miguel Carceller / À Punt NTC
Postals des de la presó, de Bluff i Carceller
Postals des de la presó, de Bluff i Carceller / À Punt NTC

Qui eren els tres represaliats?

  • Joan Bautista Peset Aleixandre va ser catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de València. El 24 de maig de 1941 el van afusellar al cementeri de Paterna
  • Vicent Miguel Carceller era editor de la revista satírica i anticlerical La traca. L'executaren al mateix cementeri el 28 de juny de 1940 a Paterna. 
  • Carles Gómez Carreras, Bluff, era dibuixant en l'esmentat setmanari. L'ajusticiaren, igual que el seu company de faena, el 28 de juny de 1940 a Paterna.

Emoció entre les famílies

Les famílies dels tres han rebut amb molta emoció aquest reconeixement. Tina Rabanal, filla de Vicent Miguel Carceller, ha confessat que portava "molt de temps esperant" aquesta trobada "tan bonica i emotiva". "Aquests anys he plorat molt, ara estic més serena, però al principi era un xoc darrere d'un altre", ha relatat.

Carmen Peset, filla de Peset Aleixandre, ha celebrat també l'inici dels tràmits per a obtindre la declaració de reparació i reconeixement personal després de "molts anys de lluita". Igualment, ha remarcat la importància de "no perdre la història" i el paper de la gent jove en relació amb la recuperació de la memòria històrica: "Els falta informació i no tenen molt d'interés, estan pendents d'altres coses. I, si no se soluciona, continuarà sent una tireta en la història d'Espanya, és necessari per a tots".

María Olivia Gómez, filla de Carles Gómez Carreras, ha arribat a València des de Hawaii, on resideix actualment. Ha assenyalat que fins que no es va començar a investigar sobre son pare "no en sabia res" i ha agraït l'"increïble esforç" que realitza l'Estat per les víctimes del franquisme. "És molt emocionant", ha destacat. 

També et pot interessar

stats