DocsValència ret homenatge a ‘La Traca’ amb la presència de la filla de Bluff

El festival ha programat aquest dijous una projecció a Sant Miquel dels Reis, lloc on va estar empresonat el caricaturista de la revista satírica

Olívia, filla del caricaturista Bluff / À Punt NTC

Carlos Gómez, més conegut com Bluff, caricaturista del setmanari valencià La Traca, va ser afusellat a Paterna. La mateixa sort va tindre Vicent Carceller, el director de la revista, una de les publicacions satíriques més exitoses de la II República.

La història d'aquests dos valencians la coneguérem gràcies al documental de Ricardo Macián Carceller, l'home que va morir dues vegades, que es projecta aquest dijous, de nou, en el marc del festival DocsValència, amb la presència de la filla del dibuixant Olívia Gómez.

Quan arribarem a la presó, ens van dir que ja l’havien afusellat”, Olívia ens explica els motius que la van dur a ella i a sa mare a l’exili, “com a família estàvem en perill”. Un exili que les va dur a Cuba i, després, als Estats Units.

Segons ens conta, el caricaturista esperava algun dia eixir de la presó i retrobar-se amb la família, però “això mai no va passar”. El documental, on ha participat d’À Punt Mèdia, ens descobreix aquesta història de silencis i d’exili. 

La filla del dibuixant, que viu actualment a Hawaii, no oculta la felicitat que sent d’haver tornat a València. Hui, el monestir de Sant Miquel dels Reis, on va estar empresonat son pare, es convertirà en una sala de cinema per a la projecció del llargmetratge que li ret homenatge en el DocsValència.

Una portada de la revista La Traca
Una portada de la revista La Traca / Documental 'Carceller, l'home que va morir dues vegades'

Un nou carrer per al caricaturista

Bluff tindrà un carrer al seu nom al barri de Malilla de València, a prop d’on es troba el del seu company Vicent Carceller. “Un deute històric que tenia la ciutat amb aquest il·lustrador, però també una manera de reclamar i fer valdre la llibertat d'expressió i la democràcia”, ha declarat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello.

Un altre gest de reparació moral que se suma al documental de Macián i la investigació de Lamberto Ortiz. 

També et pot interessar

stats