El govern espanyol atribueix la reducció del volum del transvasament Tajo-Segura "estrictament" a una decisió tècnica

El secretari d'estat de Medi Ambient defén que la rebaixa de 38 a 27 hectòmetres cúbics beneficiarà ambdues conques i permetrà comptar amb més aigua als embassaments de la capçalera

Canal del tranvsasament Tajo-Segura
Canal del tranvsasament Tajo-Segura / Unió de Llauradors (Europa Press)

El secretari d'estat de Medi Ambient del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Hugo Morán, ha defés aquest dijous que la proposta de reduir el volum d'aigua que es transferirà en el transvasament Tajo-Segura del govern espanyol obeeix "estrictament" a una decisió tècnica. Segons explica en un vídeo remés pel Ministeri, la modificació de les regles d'explotació de la situació 2, que suposa rebaixar el màxim mensual transvasable dels actuals 38 hectòmetres cúbics a 27, beneficiarà tant la conca que els cedeix (Tajo) com la receptora (Segura). 

En l'actualitat, el nivell 2 del transvasament estableix que quan les existències conjuntes dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía estan per davall de 1.300 hm³, però per damunt del nivell 3 (des de 586 a 688 hm³ segons els mesos), s'autoritza de manera automàtica una transferència mensual de 38 hectòmetres cúbics. El que vol el govern espanyol, ha precisat Morán, és donar una resposta "més raonable" a les necessitats de totes dues conques, en línia amb les recomanacions tècniques. El Ministeri veu "necessari" establir en el nivell 2 un volum transvasable del Tajo al Segura que "no sobrepasse" els 27 hm³, perquè això permetrà comptar amb més volum d'aigua en els dos embassaments de capçalera que no patiran, i es podrà garantir el subministrament d'aigua per a beure i també als usos econòmics que es deriven de l'aprofitament del transvasament.

El secretari d'estat ha recordat que l'última modificació realitzada en aquestes normes es va produir el 2013 i, segons ha assegurat, aleshores "es va fer desatenent les recomanacions tècniques" que indicaven que en situació de nivell 2 no s'hauria de sobrepassar els 30 hectòmetres cúbics (en l'actualitat se'n transfereixen de manera automàtica 38). Superar aquesta quantitat marcada, ha argumentat, podia col·locar el sistema "en una situació excepcional" durant bona part del temps al llarg de l'any hidrològic. "Això ha implicat, primer, reduir les reserves disponibles en la capçalera i, en segon lloc, no permetre actuar amb una predictibilitat suficient", ha criticat Morán. A juí seu, aquella va ser una decisió política del govern del PP, que encapçalava aleshores Mariano Rajoy, que "s'ha demostrat errònia, equivocada".

En aquests moments, segons ha apuntat, hi ha aproximadament un 20% de possibilitats que el sistema arribe a nivell 4, que és quan no es pot realitzar cap transvasament. Morán recorda, de fet, que va haver-hi una època amb onze mesos consecutius en els quals el sistema va estar en aquesta situació. Per tant, el transvasament Tajo-Segura va ser de zero hectòmetres cúbics.

Oposició dels regants i de la Generalitat

La retallada que defén el Ministeri per a la Transició Ecològica té el rebuig frontal del sector agrari d'Alacant, Múrcia i Almeria. Els regants d'aquestes zones anunciaven a principis de setmana mobilitzacions a Madrid a final d'abril per a protestar contra els canvis en les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura. A la Comunitat Valenciana la rebaixa dels cabals pot afectar de manera directa 40.000 llocs de treball en el sector agrari de les comarques del Baix Segura i del Vinalopó, segons càlculs del Cercle d'Aigua, que agrupa diverses organitzacions de regants de les tres províncies afectades pel transvasament. Alerten també que les retallades encariran el preu de l'aigua per a consum humà.

El transvasament Tajo-Segura ha estat sempre envoltat de polèmica des que va entrar en funcionament l'any 1979. El govern valencià ha reiterat el seu suport a aquesta obra hidràulica i s'ha manifestat en contra de qualsevol canvi de les regles d'explotació que comprometa el proveïment d'aigua al sud de la Comunitat Valenciana. El mes passat va anunciar que presentaria al·legacions al projecte de reial decret de Transició Ecològica per a reduir-ne els cabals. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat aquest dijous mateix diàleg per a resoldre la polèmica i que s'actue amb "criteris objectius" per a garantir el bon estat del riu, però també el subministrament dels regants. 

Hi ha unanimitat sobre açò en tot l'espectre polític valencià i, de fet, la comissió de medi ambient de les Corts va aprovar al març, amb el suport de tots els grups parlamentaris, una proposta del PP, consensuada amb els socis del Botànic, per a exigir al govern espanyol la paralització immediata de qualsevol modificació de les normes d'explotació del transvasament Tajo-Segura fins que no s'aprove el pla hidrològic, així com que aquesta planificació s'acorde amb els actors beneficiaris i amb la Generalitat.

També et pot interessar

stats