La gerent de Casa Caritat: “La gent no només té fam, té més problemes darrere”

La institució duplica les atencions arran de la pandèmia i adverteix que, a més de les necessitats alimentàries, moltes famílies tenen problemes per a les despeses d’habitatge

La gerente de la Casa Caritat, Guadalupe Ferrer, durant l'entrevista en 'Les Notícies del Matí"

“La gent no només té fam, té més problemes darrere. No pot pagar la llum, l’aigua o el lloguer, o no pot comprar productes com la carn i el peix”, explica Guadalupe Ferrer, gerent de Casa Caritat de València, una històrica institució, amb 115 anys d’història, que ha vist com s’ha doblat la demanda d’assistència arran de la pandèmia.

Durant una entrevista en Les notícies del matí Ferrer ha assenyalat els problemes de subsistència que presentaven moltes famílies ateses abans de març del 2020, quan va esclatar la pandèmia, ara s’afigen les dificultats per a fer front a les despeses d’habitatge, de subministrament o sobrevingudes, com l’adquisició d’unes ulleres o una pròtesi o, fins i tot, el viatge de tornada al seu país d’origen dels usuaris migrants que decideixen establir-se de nou allí davant la falta d’oportunitats a Espanya. 

És la dolenta realitat amb què es troba diàriament el personal de Casa Caritat. La crisi, com ha indicat la gerent d’aquesta institució, està colpejant especialment aquells que abans de la crisi tenien faenes precàries, es dedicaven a l’economia sumergida o treballaven en sectors com l’hoteleria, el tancament de la qual els ha portat a l’atur. 

El 60% dels usuaris atesos a Casa Caritat són d’origen estranger, un col·lectiu especialment castigat pels efectes de la crisi perquè no sols han vist com es quedaven sense un mitjà de vida, sinó també sense la xarxa de suport familiar que tenien al seu país d’origen, donat que la pandèmia s’ha registrat a escala mundial. Fins el punt que en molts casos no poden costejar ni el viatge de tornada als seus països natals. 

“Hem duplicat l’atenció que donem. Hem passat d’atendre unes 600 persones en març de la pandèmia a atendre'n 1.200 en l’actualitat, i ara hi ha perfils diferents, als quals sempre hem tingut, com les persones sense llar, s’afigen famílies que han perdut la faena i no poden pagar les despeses de casa o acumulen mesos de retard en el pagament, per exemple, del lloguer”, exposava Guadalupe Ferrer durant la seua intervenció en Les Notícies del Matí. 

De fet, el 50% de les ajudes que atorga aquesta centenària institució es destinen al pagament de lloguers i subministraments. “En els mesos més durs de la pandèmia hem destinat més de 120.000 euros”, ha concretat la responsable de Casa Caritat en À Punt.  

Unes ajudes que l’entitat pot concedir gràcies a les donacions de la societat valenciana, que suposen el 70% del pressupost de Casa Caritat, que ascendeix als 4,5 milions anuals. El 30% restant prové de les Administracions Públiques, l’Ajuntament de València i la Generalitat fonamentalment. Per a atendre la demanda actual d’ajuda, Guadalupe Ferrer ha indicat que cada dia calen 12.800 euros perquè Casa Caritat “puga obrir les portes”. 

També et pot interessar

stats