Oxfam Intermón alerta que 1,5 milions de persones en pobresa extrema no opten a l'ingrés mínim vital

Demana canvis per a facilitar-hi l'accés i proposa multiplicar per cinc la despesa de 1.500 milions d'euros que es farà enguany

Un grup de dones fent cua en un punt de recollida d'aliments
Un grup de dones fan cua en un punt d'arreplega d'aliments / Oxfam Intermón

Oxfam Intermón alerta que més d'1,5 milions de persones que viuen en pobresa extrema no poden optar a l'ingrés mínim vital (IMV) i demana canvis per a facilitar-hi l'accés, quan es compleix un any de la seua aprovació. L'organització estima que amb millor disseny i major inversió, l'IMV podria cobrir tota la població que actualment viu en situació de pobresa extrema, és a dir, uns cinc milions de persones.

Però per a això, proposa multiplicar per cinc la despesa que es farà enguany en aquesta mesura, estimada en 1.500 milions d'euros.

"Les fallades en el seu disseny i implementació el converteixen en una eina amb limitat impacte en la reducció de la pobresa i la desigualtat al nostre país", explica Oxfam Intermón en un informe que publica aquest dimecres, en el qual denuncia que queden fora 1,56 milions de persones per no complir els requisits que es necessiten per sol·licitar-lo.

Per a Oxfam, "cap família en situació de necessitat es pot quedar sense protecció, i en aquests moments hi ha a Espanya 597.000 llars sense cap tipus d'ingrés", assegura Liliana Marcos, responsable de polítiques públiques.

Arribar a més llars vulnerables

L'ONG estima que hi ha marge per a apujar els llindars d'accés, gastar més i arribar a més llars vulnerables, perquè Espanya inverteix en protecció social fins a 23.000 milions d'euros menys que la mitjana de la UE.

En l'actual disseny de l'ingrés mínim, Oxfam proposa modificar que la referència del nivell de renda siga el de l'any anterior, quan moltes de les famílies han reduït els seus ingressos durant la pandèmia.

A més, Oxfam Intermón reclama a les comunitats autònomes que no reduïsquen la seua inversió en la lluita contra la pobresa i que complementen les necessitats de les famílies amb serveis i prestacions.

Recorda que el 42% de les persones en situació de pobresa extrema Andalusia, el 37% a la Comunitat Valenciana o el 30% a Catalunya estan excloses tant de les rendes mínimes com de l'ingrés mínim vital.

També et pot interessar

stats