La Generalitat estudia ampliar l'horari dels bars i restaurants

La comissió interdepartamental decideix aquest dijous si es flexibilitzen algunes mesures de menor calat, relatives a aforaments, però prorrogarà el tancament perimetral i el toc de queda. 

Reunió de la Mesa interdepartamental
Reunió de la Mesa interdepartamental

El Consell debat aquest dijous, a través de la Comissió Interdepartamental, el nou marc de restriccions sanitàries que s'aplicaran a partir de la setmana que ve, després que hagen caducat les actuals. En principi, no s'espera que hi haja grans canvis, no obstant això, es valora la flexibilització d'horaris en bars i restaurants i d'aforaments en instal·lacions esportives o centres socioculturals.

Segons apunten fonts consultades per À Punt, la part socialista del Botànic estaria a favor d'aquesta flexibilització, però Compromís i Podem advocaria per continuar mantenint les mesures actuals. Es decidisca el que es decidisca, el que sí és segur és que les mesures que s'establisquen, juntament amb el tancament perimetral autonòmic i el toc de queda nocturn a les 22:00 hores, es mantindran, previsiblement, fins al 9 de maig, data en què finalitza l'estat d'alarma.

Pel que fa a la restauració, hi ha discrepàncies entre els membres del Botànic, han explicat les mateixes fonts. L'ala socialista del Consell veu marge per a ampliar els horaris d'obertura, com demana el sector. Volen tindre un gest amb un col·lectiu que, consideren, ha patit extraordinàriament durant la pandèmia per veure limitada l'activitat. Aquesta posició xoca amb els postulats dels altres dos socis, Compromís i Unides Podem, que són partidaris de mantindre les restriccions actuals. Això implica la limitació d'un terç a l'interior dels establiments i l'obligació de tancar a les 18:00 hores. La decisió final la prendran aquest dijous en la reunió de la comissió interdepartamental.

En tot cas, la Generalitat no es planteja per ara fer excessives concessions, a pesar de la baixa incidència del virus a la Comunitat Valenciana (és l'autonomia amb menys casos per habitant d'Espanya, 33 per cada 100.000) i prefereix apostar per una desescalada "prudent", com ha defensat en reiterades ocasions el president, Ximo Puig. També s'ha pronunciat en la mateixa línia el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, que aquest mateix dimecres ha defensat que no és moment encara de relaxar massa les restriccions contra el coronavirus, perquè s'ha d'avantposar "la vida i la salut dels valencians per damunt de tot". 

Diversos dirigents del govern valencià han insistit recentment que són precisament aquestes restriccions, de les més dures de l'Estat, les que han possibilitat la bona evolució dels indicadors de la pandèmia en el territori. De fet, és l'única comunitat autònoma que se situa en nivell baix per propagació de Covid-19 a Espanya. Una situació epidemiològica que el Consell no vol arriscar-se a fer malbé, especialment en un context marcat pels repunts del virus, tant en l'àmbit internacional com en el nacional, i que també estan començant a notar alguns municipis valencians.

Per al govern valencià, el que importa ara és arribar a l'estiu de la millor manera possible. L'executiu espanyol ha posat en el 9 de maig la data de caducitat de l'estat d'alarma, amb la qual cosa des d'aquest moment deixarien d'estar en vigor les mesures que afecten directament drets constitucionals, com ara la mobilitat. El president Ximo Puig veu aquest horitzó "raonable" i creu que serà "possible" gestionar la pandèmia sense restriccions com ara el tancament perimetral o el toc de queda nocturn sempre que no hi haja "un canvi substancial" en la incidència acumulada del coronavirus. En tot cas, assegura que la Generalitat estudia de ben prop com evoluciona la ja més que probable quarta onada, per a veure "quines mesures cal mantindre". 

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha assegurat en la mateixa línia que quan acabe l'estat d'alarma el 9 de maig no hi haurà "un buit". "No és que s'alce i tornem a la normalitat", ha dit, sinó que hi haurà "un altre escenari" en què "les comunitats autònomes tindrem la responsabilitat de les mesures en l'àmbit de les nostres competències" i de fer "que es respecten i complisquen" les que s'acorden en el Consell Interterritorial de Salut.  

També et pot interessar

stats