La incidència augmenta en un de cada cinc municipis valencians en l'última quinzena

Fins a 121 poblacions comuniquen contagis durant el pont de Setmana Santa i el 46% es concentra en només nou ciutats. 

Dues turistes es fan una foto a la platja de Gandia
Dues turistes es fan una foto a la platja de Gandia / Natxo Frances (Efe)

La setmana passada, la Comunitat Valenciana va tocar amb la punta dels dits l'escenari epidemiològic de nova normalitat. Un acostament que l'evolució de la pandèmia ha condemnat per ara a la fugacitat. El virus està tornant a repuntar al territori i la transmissió agafa de nou impuls després d'haver tocat terra, com evidencia el desglossament de dades territoritalitzades publicades aquest dimarts per la Generalitat. La Comunitat Valenciana es manté en un nivell de risc baix, però ja estem veient la factura del pont de Sant Josep, i pròximament arribarà la de les vacances de Setmana Santa. 

El creixement dels contagis, per ara, és poc significatiu, però ja encadena dues setmanes d'augments i comença a llançar els primers senyals d'alerta davant d'una possible quarta onada i amb un estat d'alarma a què el govern espanyol ha posat data de caducitat el pròxim 9 de maig. Entre divendres passat i dilluns s'han detectat 573 positius, una vintena més que en el mateix període de la setmana anterior. A més, 111 municipis del territori valencià, un de cada cinc, han vist incrementada la incidència acumulada (indicador que mostra la proporció de contagis entre la població) respecte a la taxa que presentaven ara fa quinze dies. 

En les dues últimes setmanes el coronavirus ha augmentat la presència especialment en punts de la costa, tot i que encara és precipitat atribuir el fenomen al creixement de la mobilitat durant el pont de Setmana Santa. Les zones amb més transmissió es concentren especialment a les tres grans àrees metropolitanes de la Comunitat Valenciana, la Ribera, la Vall d'Albaida i el litoral de la Marina.

Una de les ciutats que ha experimentat un creixement més fort de la incidència acumulada en les últimes dues setmanes és Sant Joan d'Alacant, que ha passat de tindre 13 contagis per cada 100.000 habitants el passat 22 de març a 92 el 5 d'abril (+608%). 

La taxa també augmenta en altres ciutats amb població significativa com ara Alzira, Xàbia, Dénia, la Vila Joiosa, Calp, Sagunt, Alboraia, Vinaròs o Borriana. La majoria d'elles estan a la costa i freguen, quan no superen, el llindar que marca el risc mitjà per propagació del coronavirus en el semàfor del Ministeri de Sanitat: 50 casos per cada 100.000 habitants. 

La ciutat de València és l'única de les tres capitals de província on la tendència a la baixa que havia registrat la corba en les últimes setmanes s'ha invertit de forma evident. Des de fa quinze dies, els casos estan de nou en ascens i la incidència acumulada és de 49 casos per cada 100.000 habitants, a les portes del risc mitjà. Fa dues setmanes la taxa se situava en 38. Alacant i Castelló, amb 24 i 27 casos; i Elx, amb 25, freguen la nova normalitat. 

El 46% dels contagis del cap de setmana, en nou ciutats

El pont de Setmana Santa s'ha saldat amb 573 contagis nous, el 46,4% dels quals es concentren només en nou grans ciutats: València (136), Alacant, (35), Vinaròs (17), Elx (17), Castelló de la Plana (13), Torrent (13), la Vall d'Uixó (12), Benicarló (10) i Manises (10). La resta de localitats que ha comunicat alguna infecció entre el veïnat durant aquest període de quatre dies no supera la desena de casos.

Tot i el lleu repunt dels casos en les dues últimes setmanes, el 80% del mapa valencià (425 poblacions) continuen en un escenari de risc mínim o de nova normalitat pel que fa a la propagació del virus; és a dir, amb menys de 25 positius per cada 100.000 habitants a catorze dies. 

Hi ha quatre problacions en risc extrem o alt, per damunt de 150: Vallada (263), Betxí (248), Rafelbunyol (179) i el Villar (179). En cap d'elles s'han detectat més de cinc contagis en els últims quatre dies. 

També et pot interessar

stats