La Comunitat Valenciana s’allunya de la nova normalitat després d’haver-la fregada

La xifra de contagis notificada aquest diumenge, 35, cal emmarcar-la en una jornada atípica i de pont festiu.

Alguns hospitals valencians han començat a actualitzar els seus plans de contingència.
Alguns hospitals valencians han començat a actualitzar els seus plans de contingència. / À Punt

La Comunitat Valenciana ha estrenat el mes d’abril amb els temors creixents a una quarta onada. L’amenaça ja és una realitat en bona part d’Europa i està prenent força en diverses comunitats autònomes com Navarra, el País Basc, Madrid o Catalunya. Aquest diumenge la Conselleria de Sanitat ha notificat 35 nous casos de Covid-19 confirmats per prova PCR o a través de test d'antígens des de la darrera actualització de dades. Aquesta xifrà, però, cal emmarcar-la en un diumenge atípic i de pont i no es pot comparar amb els 157 contagis reportats fa una setmana.

Els indicadors epidemiològics valencians i, sobretot, els assistencials, continuen sent dels millors de tot Espanya, però tanquem una setmana en què les xifres han anat creixent dia a dia excepte dimarts, quan el Ministeri de Sanitat va fer un nou ajust de la població que va provocar una lleugera baixada de les taxes. A partir del dia següent, i fins ahir, quan Sanitat va donar les últimes dades sobre l’evolució de la pandèmia a pesar de ser festiu, el repunt de les corbes ha sigut constant.

En aquests moments la incidència acumulada a 15 dies és de 33 casos per cada 100.000 habitants. La millor d’Espanya, però 4,5 punts més alta que diumenge passat. I el mateix passa amb la incidència a 7 dies, que ha pujat a 16,53, xifra que ens ha fet retrocedir a nivells d’abans del pont de Sant Josep, un altre accelerador de la malaltia. L’anomenada nova normalitat, en la qual el País Valencià va estar a punt d’entrar a mitjans de març, queda ara cada vegada més lluny. Inabastable a curt termini.

Segons ha pogut saber À Punt, alguns hospitals valencians, com el Clínic, ja han començat a actualitzar els seus plans de contingència davant l’eventual arribada d’una quarta onada. És una pràctica que no té molt d'extraordinària ja que es posa en marxa per sistema sempre que alguna cirscumstància ho aconsella, però revela la preocupació mèdica.  

Això sí, les relatives bones dades valencianes en comparació amb altres llocs, l’acceleració de la campanya de vacunació i l’eficàcia que han demostrat les restriccions socials encara en vigor situen les comarques valencianes en una posició més favorable que altres territoris per a afrontar el que puga vindre. Sempre, però, amb matisos.  

En comarques com la Costera i el Camp de Túria han començat a aparéixer els primers municipis amb incidències pròpies del nivell extrem. I al Baix Maestrat, la Plana Baixa i l’Horta Nord avancen les de risc alt, tal com es pot apreciar en aquest gràfic on el verd de la nova normalitat continua sent, ara per ara, el dominant en la majoria dels casos.   

També et pot interessar

stats