La Generalitat no haurà d'indemnitzar amb 284 milions la promotora del gran centre comercial de Paterna
El TSJ desestima el recurs d'Intu Found Valenciana, que reclamava una compensació per responsabilitat patrimonial de la Conselleria d'Obres Públiques
La Generalitat no ha de pagar els 284 milions d'euros que li reclama Intu Found Valenciana, promotora d'un gran centre comercial i d'oci a Paterna, segons ha decidit la secció primera de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
La mercantil defén que s'havia produït un funcionament "anormal i irregular" dels serveis públics en la tramitació del projecte Puerto Mediterráneo, un centre comercial a Paterna, amb "dilacions i irregularitats injustificades" i l'adopció de resolucions "contràries a dret". Una situació que li havia produït un perjuí de 5,5 milions d'euros de mal emergent (per les inversions i despeses realitzades, com a adquisició de terrenys, immobilitzat i despesa de desenvolupament d'activitats) i 278,3 milions de lucre cessant, per les expectatives previstes. El TSJ no li dona la raó. Es pot recórrer contra la sentència, de 28 d'abril, que no és ferma.
Intu Mediterráneo es va presentar el juliol de l'any 2018 i rebaixava el projecte inicial, anomenat Puerto Mediterráneo de Paterna. El projecte quedava reduït d'1.021.363 a 907.669 metres quadrats, i l'edificabilitat de 500.000 a 375.000 metres quadrats. No s'ha concretat i no comptava amb el suport de la Direcció General de Comerç de la Generalitat.
El TSJCV desestima íntegrament la demanda d'Intu, ja que no s'acredita que els danys i perjuís que manifesta haver patit siguen conseqüència de l'actuació global administrativa, ja que l'actuació territorial estratègica (ATE) del projecte que la mercantil va sol·licitar continuarà amb la seua tramitació, amb la qual cosa no s'acredita la "impossibilitat" de materialitzar l'actuació urbanística.
Per tant, rebutja la reclamació per lucre cessant, perquè no s'acredita "la impossibilitat de materialitzar l'actuació pretesa urbanística a causa de la resolució denegatòria", i per mal emergent, ja que no s'aprecia l'existència de responsabilitat patrimonial.
El tribunal no aprecia "dilacions indegudes, o de desviació de poder"
La sentència assenyala que es troben davant un instrument de caràcter complex i un projecte que planteja una actuació multifuncional que inclou diversos usos comercials, hotelers i d'oci d'influència regional, i de fort impacte pel que fa a la generació de rendes i l'ocupació per al conjunt del territori, localitzat en un dels eixos estratègics de l'àrea metropolitana de València.
El tribunal no aprecia l'existència "de dilacions indegudes, o de desviació de poder", malgrat la complexitat del procediment i la necessitat d'anar solucionant les qüestions que s'han plantejat al llarg dels anys i, per tant, desestima el recurs d'Intu.
El promotor vol avançar en el projecte
El promotor d'aquest projecte ha explicat hores després de fer-se pública la decissió judicial que pretén avançar en la concreció del projecte. I ha advertit que es reserva el dret per a dur a terme les accions legals oportunes en el cas que se li impedisca avançar en la iniciativa, a través d'accions per part de l'administració, com l'aprovació del Patsecova i la modificació del PORN del Túria.
Preguntat pel pronunciament del TSJ, el promotor ha assenyalat que esperava una resolució "més o menys" en eixos termes i ha afegit que es reserva "l'exercici de les accions legals que li corresponguen per a reclamar el que s'estime oportú" en cas que la Generalitat impedira o dificultara l'aprovació del projecte amb les iniciatives mencionades.