El Consell aprova el pla de comerç, després de cinc anys de tramitació

El document entrarà en vigor al setembre i era reclamat pel comerç, els sindicats i els ecologistes.

Interior d'una tenda de roba a València, en una imatge d'arxiu
Interior d'una tenda de roba a València, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

Després d'anys de treball i de no pocs equilibris, finalment el Consell ha donat llum verda al pla que ha de regular la política comercial a la Comunitat Valenciana. El Pla d'Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova) s'ha aprovat aquest dimarts en el ple del Consell i pretén frenar la lenta desaparició del xicotet comerç local i ajudar a estimular un consum responsable i més sostenible pel que fa al medi ambient. La nova ordenació no entrarà en vigor fins a l'1 de setembre. L'aprovació l'ha anunciada aquest dimarts de matí la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en roda de premsa. En declaracions a À Punt, el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha donat algunes claus del pla, del qual ha remarcat que té presents especialment els criteris de proximitat i de sostenibilitat.

"El Patsecova no prohibeix res, ordena, posa uns criteris i unes directrius per a ajudar els ajuntaments a fer una estructura comercial adient", ha explicat Climent. El conseller també ha detallat que, a les zones protegides i sensibles, pel que fa al patrimoni o al medi ambient, les empreses que vulguen obrir una superfície de més de 1.750 metres quadrats, a banda de la primera llicència que donen els ajuntaments, hauran de demanar una segona llicència a la Direcció General de Comerç. Aquest és el punt que més beneficia, entre altres, els supermercats, que podran agilitzar bona part dels projectes de noves obertures. ja que fins ara era obligatòria la segona llicència a partir de 1.000 metres quadrats.

El pla tampoc contempla projectes de més de 120.000 metres quadrats. Climent ha recordat que la major superfície comercial actualment a la Comunitat Valenciana té 110.000 metres quadrats (Nuevo Centro).

La tramitació del Patsecova s'ha allargat més de cinc anys. El passat mes de juliol, el Consell va ajornar per segona vegada l’aprovació d'aquest pla arran que el Comité Econòmic i Social (CES) el va qüestionar en un dictamen emés el mateix mes. El document era reclamat amb urgència pels comerciants integrats en la Confederació d'Empresaris de Comerç de la Comunitat Valenciana, per associacions ecologistes i pels sindicats, que alertaven de la saturació de superfícies comercials.

El Consell remarca que la proximitat dels comerços que ofereixen béns i serveis bàsics "té una importància creixent" per a les persones d'edat avançada (el 16,4% de la població valenciana té més de 64 anys i en el 2020 serà el 18,74%), les persones discapacitades (el 9% de la població valenciana), les persones aïllades o que resideixen en zones poc poblades (0,93% en el sistema rural interior), així com per a les ciutadanes i els ciutadans que manquen de mitjans per a tindre un vehicle (17,3%, persones per davall del llindar de la pobresa).

L'Associació de Supermercats de la Comunitat Valencina (Asucova) ha valorat l'acord, que inclou "canvis que per als supermercats són importants". El president d'Asucova, Pedro Reig, ha valorat el document, encara que ha matisat que "hauria sigut més lògic" haver aprovat tot a l'una i no ajornar l'entrada en vigor fins al setembre. Asucova suma més de mil supermercats a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats