Els funcionaris que tafanejaren dades de Rocío Carrasco: "Volíem ajudar altres víctimes"

La Fiscalia demana tres anys i mig de presó per descobriment i revel·lació de secrets i veu els testimonis "poc reals i inversemblants"

Els dos funcionaris acusats d'entrar irregularment en l'expedient de Rocío Carrasco, aquest dijous
Els dos funcionaris acusats d'entrar irregularment en l'expedient de Rocío Carrasco, aquest dijous / Europa Press

Els dos funcionaris de la Generalitat acusats d'accedir, sense cap justificació, al sistema integral de violència de gènere (Viogen) per a consultar dades personals i reservades de Rocío Carrasco i l'exparella Antonio David Flores han negat que actuaren així per entreteniment o oci. Davant una sala de l'Audiència Provincial de València, que els jutja aquest dijous pels fets, s'han justificat: "Volíem assessorar-nos i ajudar víctimes que ens telefonaven i que es van veure reflectides en Rocío". Hi ha cinc juís pendents més a la Comunitat Valenciana per tafanejar el mateix expedient.

Un dels acusats és psicòleg i, l'altra, treballadora social interina en una Oficina d'Atenció a les Víctimes del Delicte d'Alzira. La Fiscalia ha elevat a definitives les conclusions contra els processats i els demana penes de tres anys i mig de presó, així com una multa de díhuit mesos a raó de deu euros diaris i sis anys d'inhabilitació absoluta per un delicte de descobriment i revelació de secrets. Considera que el relat dels fets que han mantingut davant el tribunal és "poc real i inversemblant". La defensa, per la seua banda, reclama l'absolució perquè no hi veu delicte, ja que ha al·ludit a l'autorització dels funcionaris per a consultar Viogen i ha emmarcat l'actuació en "l'exercici de les funcions". Tampoc veu cap perjudici.

Els fets es remunten al 22 de març de 2021, després de l'emissió del primer capítol de la sèrie documental Rocío, contar la verdad para continuar viva, emesa per Telecinco. Els dos funcionaris han explicat al tribunal que l'endemà de l'emissió del capítol van rebre nombroses telefonades a l'oficina de dones que asseguraven que estaven vivint una situació semblant a la de Rocío Carrasco i demanaven assessorament.

El psicòleg ha subratllat que va acudir a Viogen, aplicació sobre la qual tenia autorització per a entrar, amb l'objectiu d'orientar-se amb els casos que estaven atenent. "En particular m'interessava consultar si existia alguna orde de protecció en l'expedient de Rocío i si s'havia assignat algun tipus d'unitat de vigilància", ha dit. "El que necessitava saber —ha prosseguit— és si Rocío era víctima de violència de gènere i si, per això, tenia assignat un nivell de risc i una unitat de vigilància. Així, podria assessorar altres possibles víctimes que deien que els passava el mateix". El funcionari ha insistit en tot moment que va accedir a les dades únicament per motius professionals. Segons ha indicat, per a entrar no va haver de sortejar contrasenyes ni piratejar res: "Ho vaig fer en l'exercici de les meues funcions", ha repetit.

Sobre aquest tema, el president del tribunal li ha demanat que tornara a explicar-se, ja que no entenia per què necessitava consultar l'expedient de Carrasco per a, com a psicòleg, assessorar altres possibles víctimes. I l'acusat ha repetit: "Saber si en aquell cas hi havia algun nivell de risc podia ser útil per a entendre si les possibles víctimes que ens cridaven també podien tindre atribuït el mateix nivell de risc. Podia recomanar-los que feren la denúncia pertinent per a obtindre'l", ha afirmat.

L'altra funcionària acusada ha repetit que la consulta a Viogen "no es va fer amb cap intencionalitat que no fora professional". Ha contat que en el seu cas, el dia dels fets, va rebre la telefonada d'una víctima, a la qual ja havien tractat, que li va dir que s'havia sentit identificada amb el que s'havia denunciat en el programa de televisió relacionat amb la violència vicària. Així, ha indicat que va entrar en Viogen "per a contextualitzar la situació i veure el que estava passant". "Mai no hauria pogut preveure que fer aquella consulta desencadenara aquestes conseqüències", ha lamentat.

Durant el judici han comparegut diversos testimonis, entre ells, la que fora companya dels acusats i lletrada en l'Oficina de Víctimes o el cap de servei d'ordenació de llocs de treball de l'Administració.

També et pot interessar