Forns a estall per a servir l’augment de demanda de tortells de Reis

Les reunions familiars i el consum del dolç els dies previs fan repuntar les comandes fins a un 20% més que l’any passat

Un dels tortells innovadors que elabora un forn de Castelló, recobert i farcit de xocolate
Un dels tortells innovadors que elabora un forn de Castelló, recobert i farcit de xocolate / Gremi de Forners de Castelló de la Plana

Els forns valencians treballen a estall per a servir les comandes d’última hora de tortells de Reis, en un any en què alguns gremis, com el de Castelló, han percebut un increment de la demanda d’aquest dolç de fins al 20%. Tant en el cas dels tortells, com en el de la casca, també present en moltes taules valencianes, la innovació s’obri pas sense perdre de vista la tradició.

El fet que hi haja més reunions familiars que l’any passat —tot i que molts opten per celebrar-les a casa, i no en restaurants— ha augmentat la demanda de tortells artesans, que el Gremi de Forners de Castelló xifra en el 20%.

A aquesta circumstància cal afegir, com apunta el forner de la capital de la Plana Rafa Valls, la tendència de menjar el tortell els dies previs a Reis: "Ja no sols es compren tortells el 6 de gener, sinó que cada vegada més famílies els incorporen com a postres estrela durant els primers dies del mes, tant abans com després de Reis, especialment ara que la varietat de tortells és molt àmplia", explicava.

A pesar que els clàssics de moniato, nata, trufa, massapà, cabell d'àngel o rovell torrat continuen sent els més demandats, com admet el mestre major del gremi castellonenc, José Miró, els farcits de galeta Oreo, brull o tres xocolates cada vegada guanyen més adeptes.

Sobre molts mantells, per petició dels menuts de la casa, hi haurà aquest dijous tortell farcit de galeta Oreo o d’ou Kinder, com admet Teresa Adsuara, una altra fornera de Castelló. "A la xicalla i als joves els encanten, perquè són sabors deliciosos que estan molt de moda", apuntava.

Ara bé, al costat dels capritxos dels més joves, als aparadors també s'exhibeixen tortells més sofisticats, com recorden des del Gremi de Forners castellonenc, entre ells el que va farcit i cobert de xocolate, que es ven a l’establiment que té Xavier Ibáñez a Castelló de la Plana.

D’altra banda, el vicepresident del gremi, César Solsona, ha subratllat que les pastisseries reben encàrrecs de tortells totalment personalitzats amb bases de panou o de pasta fullada, "també molt de moda", i farciments i cobertures la mar de sorprenents.

Més enllà del sabor, la intriga de veure qui es corona com a rei o qui pagarà el de l'any que ve per haver-li tocat la fava —o el diamant si han comprat el tortell a Vila-real— posaran la cirereta del pastís a les reunions familiars d’aquest segon Nadal condicionat per la pandèmia.

 

També et pot interessar

stats