El TSJCV avala el toc de queda a la mitjanit i limitar les reunions a deu persones

El tribunal entén que les mesures són idònies, necessàries i proporcionades, però en limita la vigència a dues setmanes, una menys del que demanava la Generalitat

Un grup de policies de servei després del toc de queda durant l'estat d'alarma
Un grup de policies de servei després del toc de queda durant l'estat d'alarma / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha autoritzat les limitacions a la mobilitat nocturna, a les reunions socials i d'aforament en els llocs de culte que la Generalitat ha acordat aplicar després de la fi de l'estat d'alarma, que caduca el pròxim diumenge.

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa considera que la llei orgànica de mesures especials en matèria de salut pública de 1986 proporciona suficient cobertura normativa per a les restriccions. No obstant això, també considera que seria "desitjable" una normativa ad hoc que resolga els problemes interpretatius. Discrepàncies que un nou decret del Consell de Ministres permet derivar al Tribunal Suprem.

Autorització per a dues setmanes, una menys del que volia el Consell

La sala entén que les mesures són idònies, necessàries i proporcionades per a atallar la transmissió del virus, però limita la vigència al període comprés entre el 9 i el 24 de maig, en lloc de fins al 30 de maig com demanava el Consell. La resolució judicial estableix que serà l'evolució de la pandèmia i el ritme de la vacunació els que determinen "la necessitat –o no– de la seua pròrroga o l'adopció per l'autoritat competent de mesures de més laxitud en l'afectació a drets fonamentals".

Puig: "Obrim una nova etapa però hem de mantindre la prudència"

La decisió s'ha conegut poc després que la Fiscalia del TSJCV avançara que no s'oposarà al nou paquet de restriccions, que la Generalitat té previst traslladar a la comissió interdepartamental, previsiblement aquest dissabte.

"Obrim una nova etapa, un nou escenari, però hem de mantindre tota la prudència i per això es manté el toc de queda quinze dies i es fixen en deu persones les reunions perquè hem d'encapsular al màxim els possibles nous brots", ha explicat en conéixer la notícia el president de la Generalitat, Ximo Puig, que s'ha felicitat per la decisió del TSJCV.

Toc de queda a la mitjanit i reunions de 10 persones

Les mesures autoritzades consisteixen a mantindre el toc de queda nocturn però retardant-lo a la mitjanit, ampliar a deu persones les reunions socials i familiars en espais públics i privats, i limitar l'aforament al 75% en espais de culte. El cap del Consell ja va avançar que també considera alçar el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana.

La resolució del TSJCV reitera els arguments que el tribunal va exposar el 27 d'octubre de 2020, quan va ratificar mesures similars aprovades per la Generalitat abans de la declaració de l'estat d'alarma. Considera que les mesures suposen únicament "la restricció o limitació de llibertats i drets fonamentals, no la suspensió d'aquests". També que compleixen el "juí de necessitat", perquè són "indispensables si es vol obtenir l'objectiu de reduir o, almenys, minimitzar l'increment de la transmissió del virus". I finalment, són "proporcionades en sentit jurídic estricte", perquè no només ofereixen "avantatges per a l'interés general", sinó que, reduïdes a una franja horària nocturna, en cas del toc de queda, i amb les excepcions que les acompanyen, "minimitzen la seua afectació a l'activitat econòmica".

Contra la resolució judicial es pot recórrer en reposició davant de la mateixa sala en el termini de cinc dies.

També et pot interessar

stats