El Suprem decidirà sobre el toc de queda o els tancaments perimetrals sense estat d'alarma

El govern allarga tres mesos més la moratòria del lloguer i la suspensió dels desnonaments per a col·lectius vulnerables

dESNONAMENT
Una família afectada per un desnonament acompanyada d'activistes en una imatge d'arxiu / Sutterstock

El Consell de Ministres ha aprovat un decret que permetrà a les autonomies recórrer en cassació davant el Tribunal Suprem contra les actuacions dels tribunals superiors de justícia que tomben les seues mesures, com el toc de queda o els tancaments perimetrals, una vegada finalitze l'estat d'alarma aquest diumenge.

Per tant, les comunitats comptaran amb un mecanisme legal davant la justícia en el qual el Tribunal Suprem tindrà l'última paraula i podrà crear jurisprudència respecte a les restriccions que prenguen els governs autonòmics des del 9 de maig. La finalitat és unificar criteris per a continuar lluitant contra la pandèmia.

A més, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha anunciat que el govern ha aprovat un decret, elaborat per nou ministeris, amb la finalitat de prorrogar durant tres mesos les mesures econòmiques i socials que d'una altra forma no tindrien vigor amb la finalització de l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig. En aquest decret s'inclou una pròrroga de tres mesos, fins al 9 d'agost, de les mesures de protecció "excepcional" en matèria socioeconòmica, ja que moltes necessitaven suport legal per a mantindre's en el temps.

Mesures de protecció

Es tracta, segons Carmen Calvo, del bo social per a fer front a la pobresa energètica, de les mesures protectores en matèria d'habitatge i, fins i tot, alguns assumptes que al llarg d'aquests mesos han començat a donar "problemes", com poden ser l'obligació que hi ha en la llei de la propietat horitzontal de fer les reunions de les comunitats de propietaris en termes presencials.

En l'apartat de mesures socials, ampliarà tres mesos més les polítiques de moratòria de lloguer i suspensió de desnonaments de col·lectius vulnerables. En concret, s'ampliarà la possibilitat de sol·licitar la moratòria o la condonació parcial de la renda de lloguer d'habitatge quan l'arrendador siga una gran tenidor o una entitat pública, així com els contractes que puguen acollir-se a la pròrroga extraordinària de sis mesos en els mateixos termes que es feia.

També s'amplia tres mesos la suspensió de desnonaments i llançaments d'arrendataris vulnerables sense alternativa residencial, i s'inclouran aspectes de llars afectades pel llançament de l'habitatge habitual que no es deriven de contractes d'arrendaments en casos de dependents, menors o víctimes de violència contra la dona, amb la valoració prèvia del jutge.

La vicepresidenta primera també ha destacat dues mesures més que s'han inclòs en aquest decret, com la possibilitat de continuar comptant amb personal mèdic jubilat i la seua compatibilitat amb les seues pensions, perquè les comunitats han mobilitzat aquest col·lectiu i han fet un treball "extraordinari" que pot continuar en el temps. Segons Carmen Calvo, aquest decret significa que tots els ciutadans poden estar tranquils pel que fa a la fi de l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig.

També et pot interessar