El Consell planteja toc de queda des de la mitjanit i reunions de fins a 10 persones

La Generalitat ha sol·licitat al TSJ que avale les noves mesures enfront de la Covid-19, que també inclouen limitar l'aforament al 75% en espais de culte

Agents de la Policia Local de València vigilen el compliment del toc de queda
Agents de la Policia Local de València vigilen el compliment del toc de queda / Policia Local de València

La Generalitat ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que avale les noves mesures enfront de la Covid-19 que preveu aplicar una vegada decaiga l'estat d'alarma, el pròxim 9 de maig. En concret, el govern valencià vol fixar el toc de queda entre les 00:00 i les 6.00 hores; ampliar les reunions socials a un màxim de 10 persones en espais públics i privats i també limitar l'aforament al 75% en espais de culte.

Aquesta sol·licitud s’ha enviat al TSJCV ja que es tracta de mesures que afecten drets fonamentals, que es preveuen aplicar una vegada decaiga l'estat d'alarma declarat pel coronavirus.

El Consell, a l'espera de la reunió de la interdepartamental, ja va avançar dilluns que planteja també alçar el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana en el moment que decaiga l'estat d'alarma.

El govern autonòmic no ha concretat cap extrem més sobre els horaris de tancament d'establiments de restauració, tot i que el sector demana una pròrroga fins a les 00:00 hores, ni tampoc altres addicionals, en tractar-se de mesures que no afecten drets fonamentals de les persones i, per tant, no cal que es comuniquen al TSJCV.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va avançar aquesta setmana que la intenció és mantindre el toc de queda nocturn, però en un horari més reduït, sempre que el ratifique el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana va començar a restringir la circulació de les persones en horari nocturn el 25 d'octubre, hores abans que entrara en vigor el decret de l'estat d'alarma a Espanya, sota l'empara de la llei orgànica de salut pública de 1986. El TSJCV va ratificar posteriorment la decisió del Consell.

Fi del tancament perimetral

Puig ha comunicat que està previst alçar el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, que s'ha aplicat des del passat 30 d'octubre de manera ininterrompuda, perquè no es va alçar ni tan sols per Nadal.

Tanmateix, el govern valencià vol mantindre vigents algunes restriccions, tot i la bona situació epidemiològica del territori en comparació amb altres autonomies, per a evitar la circulació del virus.

Entre les restriccions, la interdepartamental també podria revisar el límit màxim de persones que poden participar en reunions socials i familiars. Actualment, és de 6 i podria ampliar-se fins a 10 persones.

Des de l'hoteleria, la patronal Conhostur ha demanat ampliar d'un terç a dos terços l'aforament interior d'aquests locals i l'horari de tancament fins a la mitjanit, per a poder recuperar el servei de sopars, així com que es reòbriga l'oci nocturn, especialment les discoteques, després d'un any de tancament.

La Comunitat Valenciana compleix aquest dijous cinquanta dies consecutius amb la incidència acumulada del virus a catorze dies més baixa d'Espanya, que és de 42,10 casos per 100.000 habitants, i amb una xifra d'hospitalitzacions per coronavirus de 219 persones, similar a la que hi havia a mitjan agost. A hores d'ara hi ha 54 pacients amb Covid-19 en vigilància intensiva, una xifra comparable a la de principis de setembre.

També et pot interessar

stats