La Fiscalia arxiva les diligències d'investigació sobre la fortuna del rei emèrit

Mantenia obertes tres línies d'investigació sobre la fortuna del rei Joan Carles

El rei Joan Carles I en una imatge d'arxiu
El rei Joan Carles I en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha decretat l'arxivament de les diligències d'investigació que mantenia obertes sobre la fortuna del rei emèrit Joan Carles I. Són les referides a les presumptes comissions il·legals per l'adjudicació de l'AVE a la Meca, les del suposat ús de targetes black sufragades per un empresari mexicà i la relativa a la fortuna que hauria ocultat a l'illa de Jersey. La Fiscalia del Suprem mantenia obertes tres línies d'investigació sobre la fortuna del rei Joan Carles.

El fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha signat els decrets d'arxivament relatius a les diligències que el ministeri públic mantenia obertes: una pel presumpte cobrament de 65 milions d'euros per presumptes comissions de les obres del tren d'alta velocitat Medina-la Meca (Aràbia Saudita), una altra sobre si va rebre donacions no declarades i una tercera relativa a l'ocultació de fons en paradisos fiscals. Aquest arxivament confirma les notícies que es van publicar el passat octubre sobre la intenció de la Fiscalia.

El rei Joan Carles es troba als Emirats Àrabs Units des d'agost de 2020, on va marxar pels seus presumptes negocis irregulars a l'estranger. Uns negocis que la Fiscalia del Tribunal Suprem estava investigant per a determinar si va cometre algun delicte després de deixar de ser inviolable, quan va abdicar al juny de 2014.

La Casa del Rei va lliurar a Hisenda el passat mes de setembre els pagaments realitzats al rei emèrit des de la seua abdicació, el juny de 2014, fins a la retirada de la seua assignació oficial, el març de 2020. Aquestes dades es van facilitar dins de la inspecció de l'Agència Tributària arran de les dues regularitzacions fiscals realitzades per Joan Carles I, segons ha informat la Casa del Rei. La primera, el 9 de desembre, per 678.000 euros en relació amb l'ús per part del rei emèrit i altres familiars de targetes black amb càrrec a comptes en les quals no figuren com a titulars. La segona, el 25 de febrer, per quasi 4,4 milions d'euros per despeses no declarades que la fundació Zagatka li va costejar fins a 2018.

L'advocat de rei emèrit valorarà la decisió

L'advocat del rei emèrit, Javier Sánchez-Junco, ha anunciat aquest dimecres que valorarà "la setmana vinent" la decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem al mateix temps que es farà "ressò igualment de les decisions que puga prendre" Joan Carles I, qui ha manifestat en diverses ocasions el seu desig de tornar a Espanya.

A través d'un comunicat la representació del monarca ha explicat que ha d'estudiar els decrets pels quals el fiscal Alejandro Luzón ha decretat l'arxivament de les diligències d'investigació que es mantenien obertes sobre la fortuna de l'emèrit. "Els esmentats decrets, sense perjudici de l'estudi detallat que precisen, conclouen que en cap dels casos que van motivar la seua incoació, existeixen circumstàncies que permeten apreciar l'existència d'il·lícit algun imputable a Joan Carles de Borbó i Borbó o conducta que siga susceptible de retret penal", constata el lletrat.

També et pot interessar

stats