La Fiscalia prepara l'arxivament de la investigació sobre el rei Joan Carles I

Belarra afirma que seria una "mala notícia" arxivar la investigació sobre el rei emèrit: "Ha de respondre davant la justícia"

El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu
El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Fiscalia prepara l'arxivament de la investigació sobre Joan Carles I. Una decisió que permetria el retorn temporal del rei emèrit a Espanya, segons publica El Confidencial. El diari avança que la fiscal general de l'Estat dictarà un decret les pròximes setmanes ordenant l'arxivament de les diligències indagatòries prejudicials iniciades el 5 de juny de 2020, que obrien la investigació dels presumptes o acreditats, però no perseguibles, comportaments irregulars de Joan Carles I.

Així, detalla el periòdic, l'equip de fiscals ha arribat a la conclusió que el rei emèrit no és imputable per la concurrència, segons els casos, de la inviolabilitat mentre va ostentar la prefectura de l'Estat fins a juny de 2014 i per la prescripció de determinats fets. I també per les excuses absolutòries enfront de delictes fiscals que comporten les dues regularitzacions tributàries voluntàries realitzades per Joan Carles I el desembre de 2020 per l'impost de donacions, i al febrer d'enguany, pel de renda de la persones físiques, per un import conjunt superior als cinc milions d'euros.

En relació a aquesta informació, la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ha assenyalat que seria una "mala notícia" si la Fiscalia decideix arxivar la investigació sobre les presumptes irregularitats del rei emèrit, quan sembla "sens dubte" que es "va enriquir" utilitzant la prefectura de l'Estat per al seu "benefici personal".

Belarra ha subratllat que molta gent a Espanya es pregunta si "tots som iguals davant la llei", quan hi ha una persona com l'emèrit que "sistemàticament refusa" respondre davant la justícia i davant la ciutadania per les seues "responsabilitats polítiques".

La titular de Drets Socials ha apuntat que el seu partit ha proposat investigar en el Congrés les activitats de Joan Carles I després de la seua abdicació, atés que al seu parer hi ha un consens major en el conjunt dels ciutadans que qüestionen per què està "fugat" i no torna a Espanya per a "respondre dels seus actes", cosa que considera "imprescindible".

A més, ha afegit que les seues presumptes irregularitats imposen "avançar en una democràcia més plena" de cara a poder triar la prefectura de l'Estat.

També et pot interessar

stats