La Fe vol implantar una tècnica per a trasplantar fetges que dona més temps per a preparar-los fora del cos
L'hospital valencià de referència ha assolit la xifra rècord a Espanya de 3.000 trasplantaments hepàtics en més de tres dècades
L'Hospital La Fe de València vol implantar un programa de perfusió extracorpòria o ex-situ per al trasplantament de fetges. Normalment, aquest òrgan no pot passar més de dotze hores fora del cos humà, però la maquinària emprada en la tècnica ex-situ permet allargar el temps de conservació considerablement, cosa que augmenta el ventall per a testar-ne la viabilitat que té per a poder ser trasplantat o, fins i tot, restaurar-lo per a millorar les seues possibilitats abans de la intervenció quirúrgica.
Així ho ha explicat el cap de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliar i Trasplantaments del centre hospitalari, el doctor Rafael López Andújar, en un acte convocat per a celebrar que han aconseguit la xifra rècord a Espanya de 3.000 trasplantaments hepàtics. En declaracions a Europa Press, el facultatiu ha assenyalat que la pròxima "gran fita" que s'han marcat és posar en marxa "ja" aquest programa innovador, que acaba amb algunes de les traves que es trobaven en els trasplantaments.
Fins ara, ha dit, es descartaven els fetges sobre els quals hi havia dubtes que funcionaren bé per a un trasplantament. Però les màquines de perfusió ex-situ permeten introduir l'òrgan en un espai que reprodueix les condicions del cos humà, amb temperatures fisiològiques de 34 a 37 graus, i augmenta el marge de temps per a decidir si és viable o no per a un pacient. Mentre està dins, les funcions metabòliques de l'òrgan estan actives i aquest "es pot manipular i millorar". Per exemple, ha assenyalat, si el fetge té greix, es podria eliminar el greix abans del trasplantament.
La Fe, hospital de referència a la Comunitat Valenciana, ja tenia aquesta màquina i ha participat en un estudi que "ha demostrat que funciona i ha anat bé". Per això, del que es tracta ara és d'implantar-ho en la pràctica clínica diària. Per a això, ha apuntat el doctor López, requereixen el suport de la coordinació autonòmica i de la Generalitat per a finançar el projecte, que "serà vital per a continuar augmentant la capacitat d'expansió dels trasplantaments".
D'altra banda, el professional sanitari ha subratllat que la clau de l'"èxit" del programa de trasplantaments hepàtics està, en primer lloc, "sobretot, en la generositat del poble valencià i, en segon, en el fet que La Fe disposa d'un equip multidisciplinari que treballa constantment, que té el suport també d'una coordinació magnífica, que coordina molt bé tots els trasplantaments i cerca totes les possibilitats de donació". De la mateixa manera, també disposen del suport de les administracions.
L'acte per a commemorar la fita dels 3.000 fetges trasplantats des de 1991 ha comptat també amb l'assistència del president de la Generalitat, Carlos Mazón, qui ha destacat el lideratge de la Comunitat Valenciana en la matèria, aconseguit "gràcies a la solidaritat i a l'excel·lència dels professionals sanitaris". Acompanyat pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i el nou gerent de La Fe, José Luis Poveda, el cap del Consell ha apel·lat a "conscienciar la societat" sobre el fet que "pot ajudar", i ha fet una crida a mantindre la solidaritat mostrada fins al moment.
Així mateix, la directora de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, ha destacat que Espanya va registrar la xifra rècord de 46,3 donants per milió d'habitants en 2022, enfront dels 11 d'Alemanya o 21 donants de mitjana a la Unió Europea. Les claus d'aquest èxit, ha enumerat, són la solidaritat de la població, un sistema sanitari públic i universal i un model organitzatiu "únic" gràcies a la figura del coordinador del trasplantament. Però ha recalcat que "res seria possible sense la labor dels professionals i la capacitat tècnica".
L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha aconseguit una fita històrica en haver fet el trasplantament de fetge número 3.000. S'ha convertit, així, en el primer centre d'Espanya a fer-ho. Durant més de trenta anys, la Unitat de Cirurgia Hepatobiliar Pancreàtica i de Trasplantament ha sigut un centre de referència a la Comunitat Valenciana i ha liderat el camp dels trasplantaments de fetge al país. A més, també ha dut a terme més de mil trasplantaments de pulmó i de cor en 2023.