La Fe assoleix el rècord d'un miler de trasplantaments cardíacs en 36 anys

Només una vintena de centres hospitalaris al món han arribat a aquesta xifra

Imatge d'arxiu d'una intervenció de cor a La Fe
Imatge d'arxiu d'una intervenció de cor a La Fe / À Punt NTC

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha fet el trasplantament de cor que fa 1.000, una fita en la història de la cirurgia de trasplantaments que situa al centre valencià en el reduït grup d'una vintena d'hospitals que han aconseguit aquesta xifra a tot el món. A Espanya, només l'Hospital Puerta del Hierro de Madrid ha assolit recentment el miler d'intervencions en 39 anys d'activitat trasplantadora, tal com ha informat aquest divendres la Generalitat en un comunicat.

En aquest sentit, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha assenyalat que la fita posa de manifest el nivell de la “qualitat assistencial” a la Comunitat Valenciana. “Ha de servir d'exemple i d'estímul per a tot el personal que exerceix la seua feina en la sanitat pública, per a continuar treballant amb l'objectiu d'obtenir altes cotes de qualitat, de qualificació i de prestigi”, ha assegurat.

En el cas de La Fe, el receptor ha sigut un pacient valencià que requeria suport circulatori durant tres setmanes, a l'espera d'aconseguir una donació òptima. La seua evolució ha sigut favorable i ja ha rebut l'alta mèdica, segons ha explicat el cap de servei de Cirurgia Cardiovascular de l'hospital, Juan Martínez León.

Tres intervencions cardíaques al mes de mitjana

El primer trasplantament cardíac en aquest centre, referència de la Comunitat Valenciana per a trasplantament cardíac i teràpies avançades en insuficiència cardíaca, es va realitzar fa ara 36 anys, a una mare de família que havia patit un problema cardíac greu, ha recordat Luis Almenar, coordinador de Trasplantament Cardíac en La Fe. Des de llavors, novembre de 1987, es fan entre 30 i 35 intervencions cardíaques cada any, la qual cosa suposa una mitjana de tres al mes.

Imatge d'arxiu de la primera interveció cardíaca a la Fe
Imatge d'arxiu de la primera interveció cardíaca a la Fe / GVA

Les intervencions relacionades amb el trasplantament de cor inclouen no només els procediments estàndard sinó també el trasplantament combinat amb altres òrgans —per exemple, ronyó— i els trasplantaments pediàtrics i infantils.

També et pot interessar

stats