Extingit l'incendi de la planta de reciclatge de San Antonio de Requena després de díhuit dies

Medi Ambient ha obert un segon expedient a l'empresa responsable per a determinar si complia amb tota la normativa

Exterior de la planta afectada per l'incendi
Exterior de la planta afectada per l'incendi / Europa Press

El Consorci Provincial de Bombers ha donat per extingit este dijous l'incendi declarat el passat 15 d'abril en la planta de reciclatge de San Antonio de Requena, que va portar a demanar a la població que reduïra l'activitat a l'aire lliure i fomentara la d'interiors, així com utilitzar protecció per als treballs en l’exterior davant la gran fumarada generada pel foc.

Amb l'extinció de l'incendi, el Centre de Coordinació d'Emergències ha finalitzat la situació 1 del Pla Especial d'Incendis Forestals, segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències.

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori va anunciar dimarts l'obertura de dos expedients més a l'empresa gestora de la planta. Un d’ells ja s'ha començat a tramitar i l'altre es deu a l’incompliment de la llei de responsabilitat mediambiental, amb el propòsit de “depurar al màxim les responsabilitats” i determinar si complia amb tota la normativa.

El departament dirigit per Salomé Pradas ja va avançar la suspensió de manera cautelar de l'autorització ambiental integrada a la instal·lació, la imposició de mesures a l'empresa gestora en relació amb la retirada de les restes i estudiava noves actuacions que poden derivar en el tancament definitiu de la planta. 

La Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, una vegada confirmat que l'incendi no s'anava a sufocar “de manera ràpida”, va instal·lar una unitat mòbil per a fer una anàlisi contínua de la qualitat de l'aire. Les mostres sempre han confirmat que no hi ha hagut un perill per a la població, segons va informar el departament.

De manera paral·lela, es van establir pautes de comportament per als col·lectius més vulnerables, es va sol·licitar la participació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i es va col·laborar amb les tasques d'extinció amb mesures com el subministrament de 3.000 tones de terra.

L'incendi es va iniciar en la planta de reciclatge el 15 d'abril i fins a este dijous ha romàs actiu. Des de llavors, els treballs d'extinció han tingut dues fases diferenciades: durant la primera, que es va allargar fins a cinc dies, els efectius del Consorci van fer front a l'incendi amb els mitjans habituals, per a passar a una segona fase en la qual es va fer necessari el treball i l'entrada en la planta de maquinària pesant.

També et pot interessar

stats