Medi Ambient va obrir un expedient sancionador contra la planta de reciclatge de San Antonio de Requena per excés de material

L'administració autonòmica tracta d'esclarir si l'empresa responsable del recinte ha incorregut en alguna infracció de caràcter mediambiental

Continua cremant-se la planta de reciclatge de San Antonio de Requena / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 d'abril 2024 - 14:25 Actualitzat: 22 d'abril 2024 - 21:45

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha obert una investigació per a determinar si l'empresa gestora de la planta de reciclatge incendiada a San Antonio de Requena ha incorregut en alguna mena d'infracció en la llei de responsabilitat mediambiental. El foc a l'abocador va començar fa ja una setmana i els efectius antiincendis encara no han pogut extingir-lo.

Segons han confirmat fons del departament que dirigeix Salomé Pradas, la Conselleria va obrir un expedient sancionador contra la planta per acumular més material de l'autoritzat. A més, este incloïa la petició de retirar tot este excedent de material. 

La Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, dependent de la conselleria, serà l'organisme que coordinarà les tasques per a esclarir l'origen el foc. L'anàlisi també examinarà si el foc ha pogut tindre algun tipus d'afecció a l'aqüífer de Requena i, per això, se sol·licitarà col·laboració a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) per a algunes perquisicions.

L'incendi de la planta de residus esmentada va declarar-se el 15 d'abril i, set dies després, encara no està sufocat. Des dels grups de l'oposició política denuncien que no s'han pres les mesures suficients davant d'un "núvol tòxic" que sobrevola les poblacions del voltant i alerten del perill que "es puguen acabar filtrant lixiviats tòxics de l'abocador a l'aqüífer o, fins i tot, arribar fins al riu".

La Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental ja ha mantingut una primera reunió de treball amb tècnics dels serveis d'Inspecció, Qualitat Atmosfèrica i Residus per a abordar la situació generada arran de l'incendi, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. En la trobada també s'ha acordat crear un grup bilateral entre la Conselleria d'Interior i la Conselleria d'Indústria per a executar una actuació conjunta i agilitzar els treballs, una vegada finalitzada l'emergència. El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha destacat que existeix "un contacte continu amb els ajuntaments" i ha recordat que el principal objectiu és "l'extinció de l'incendi i tractar que es produïsca la menor afecció".

La Conselleria de Medi Ambient manté, des de la setmana passada, un control continu sobre la qualitat de l'aire en la zona afectada. Fonts de l'Administració autonòmica indiquen que la unitat mòbil instal·lada confirma que no hi ha risc per al veïnat, encara que es mantenen les recomanacions emeses per a reduir el contacte amb el fum, especialment en els col·lectius de població més vulnerables, com ara la gent gran.

També et pot interessar

stats