Medi Ambient obrirà un segon expedient a l'empresa responsable de la planta de reciclatge de Requena

Estudiarà si s'ha incomplit la llei de responsabilitat mediambiental, amb el propòsit de "depurar al màxim les responsabilitats"

L'abocador de Requena, encara incendiat
L'abocador de Requena, encara incendiat / Europa Press

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, a través de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, ha anunciat l'obertura d'un segon expedient a l'empresa gestora de la planta de reciclatge de San Antonio (Requena), on continua actiu l'incendi que va començar el 15 d'abril, una investigació que se suma a la iniciada el 22 d'abril.

Una vegada es puga incorporar tota la documentació relativa a l'incendi i quede extingit, s'obrirà un segon expedient a l'empresa per "incomplir" la llei de responsabilitat mediambiental, amb el propòsit de "depurar al màxim les responsabilitats", determinar si "s'han fet bé les coses" i saber si es complia amb tota la normativa.

En este sentit, la Conselleria ha sol·licitat a l'empresa que arreplegue tots els residus de la planta una vegada acabada l'extinció. En cas que no es faça este treball, la Generalitat el duria a terme en execució subsidiària. La titular de Medi Ambient, Salomé Pradas, s'ha reunit este dimarts amb l'alcaldessa de Requena, Rocío Cortés, i amb l'alcalde d'Utiel, Ricardo Gabaldón, i representants dels veïns afectats, als quals ha agraït la col·laboració. Pradas ha traslladat un missatge de "tranquil·litat" als dos municipis i ha assenyalat que, després de les "irregularitats detectades" i la suspensió cautelar de la planta, s'està "recollint la informació en unes diligències preliminars, que poden comportar el tancament definitiu de la instal·lació".

La Conselleria assegura que no hi ha perill per a la població

La Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, una vegada confirmat que l'incendi no se sufocaria "de manera ràpida", va procedir a instal·lar una unitat mòbil per a fer una anàlisi contínua de la qualitat de l'aire. Les mostres sempre han confirmat que no hi ha un perill per a la població, segons la Conselleria.

De manera paral·lela, es van establir pautes de comportament per als col·lectius més vulnerables, es va sol·licitar la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i es van subministrar 3.000 tones de terra per a l'extinció. Els treballs d'extinció han tingut dos fases diferenciades: durant la primera, que es va allargar cinc dies, els membres del Consorci van fer front a l'incendi amb els mitjans habituals, per a passar a una segona fase en què es va fer necessari el treball amb maquinària pesant.

Els bombers mantenen un dispositiu preventiu mentre es fan els treballs de bolcar terra damunt de la matèria incendiada, que es fan a través del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. Els efectius del Consorci preveuen que els treballs "tardaran un parell de setmanes" per a poder donar per extingit el foc, segons van avançar dissabte.

També et pot interessar

stats