Els experts creuen que la immunitat de grup s'aconseguirà amb un 85% de població vacunada

A la Comunitat Valenciana un 66,7 per cent de la població vacunable té ja la pauta completa

Cues en el centre de vacunació instal·lat a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València
Cues en el centre de vacunació instal·lat a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València / GVA Dr. Peset

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), integrat per metges i investigadors, creu que la immunitat de grup s'aconseguirà amb el 85% de la població vacunada, i no amb el 70% estimat fins ara, per la qual cosa recomana vacunar als adolescents de 12 a 16 anys en els centres escolars.

La recomanació del GCMSC de vacunar aquesta franja d'edat arriba després de realitzar diverses simulacions mitjançant models matemàtics, segons explica un comunicat del grup, integrat, entre altres, per metges i investigadors de l'ISGlobal i dels principals hospitals de Catalunya.

A pesar que al principi es va estimar en un 70% la cobertura vacunal necessària per a aconseguir la immunitat de grup, "l'aparició de diferents variables, i en particular de la variant delta, ha obligat a reconsiderar a l'alça la xifra del llindar d'immunitat de grup, situant-lo ara més pròxim al 85%", assenyala.

Els experts proposen avaluar estratègies alternatives per a acostar-se al màxim a la immunitat de grup o a un control epidemiològic de la pandèmia, és a dir, "a una reducció significativa dels casos greus i que requerisquen hospitalització".

Segons el model matemàtic desenvolupat en col·laboració amb experts en modelització de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), si el nivell de vacunació de la població adulta no supera el 70%, caldria vacunar entre un 30% i un 50% de la població entre 12 i 17 anys.

La cobertura del 30% en aquest grup d'edat permetria reduir de manera significativa els casos de Covid-19 greu, mentre que si s'arribara al 50% es podria aconseguir també l'objectiu de controlar la mortalitat, sempre que la transmissibilitat del virus es mantinguera estable.

Segons les estimacions del model, la vacunació de menors d'edat no seria necessària en cas d'arribar a un 80% de cobertura vacunal entre la població adulta.

"A més de servir per a facilitar el control epidemiològic, vacunar els adolescents permetria una tornada a les classes de manera presencial sense necessitat de mantindre unes mesures de prevenció tan estrictes com les del curs passat ", afirmen des del GCMSC.

Recorden que "la vacunació ha d'aspirar a ser universal i, per tant, la comunitat global ha d'incrementar la producció de vacunes per a poder proveir els 7.800 milions d'habitants del planeta".

Prop del 70% amb pauta completa

Aquest dimecres la Comunitat Valenciana va superar els tres milions de persones amb la pauta completa de vacunació, un 66,7 per cent de la població vacunable. Segons les xifres del Ministeri, la Comunitat Valenciana se situa a 2,1 punts per davall de la mitjana nacional en percentatge de població amb vacunació completa (68,8%).

També et pot interessar

stats