Els experts que assessoren la Generalitat, partidaris de continuar vacunant amb AstraZeneca

Demanen prudència de cara als ponts festius de Sant Josep i Pasqua perquè algunes comunitats autònomes ja estan registrant repunts. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit aquest dijous amb el comité de veus expertes per a abordar l'evolució de la pandèmia
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit aquest dijous amb el comité de veus expertes per a abordar l'evolució de la pandèmia / GVA

El comité de persones expertes que assessora el govern valencià sobre la gestió de la crisi sanitària del coronavirus es mostra favorable a continuar utilitzant la vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford i AstraZeneca per a immunitzar contra la Covid-19. Així li ho han traslladat al president de la Generalitat, Ximo Puig, en una reunió aquest dijous per a analitzar l'evolució de la pandèmia, segons han informat fonts del Consell. El grup, que incorpora veus expertes de diversos àmbits, considera que en el balanç final entre beneficis i riscos de la vacunació prevalen els primers. És un plantejament en línia del que han defensat reiteradament organismes internacionals com ara l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o l'Agència Europea del Medicament (EMA), que entenen la vacunació com l'única manera d'immunitzar la població i erradicar definitivament el coronavirus. 

Aquest dijous, el Comité d'Avaluació de Risc de Farmacovigilància (PRAC) de l'EMA ha conclòs que la vacuna d'AstraZeneca no té relació directa amb la trentena de casos de tromboembolisme detectats en població a qui li l'havien administrada a la Unió Europea i el Regne Unit, on han injectat vora 17 milions de dosis. Per tant, el regulador de medicaments ha avalat la fórmula de la farmacèutica anglosueca i considera segur que es continue utilitzant en la campanya d'immunització contra la Covid-19. 

Davant aquests episodis de trombes en els sins venosos cerebrals, que han fet saltar les alarmes a Europa, el Ministeri de Sanitat paralitzava preventivament la vacunació amb qualsevol lot d'AstraZeneca el passat dilluns durant un periode de quinze dies, a l'espera de conéixer el veredicte final de l'EMA.

Prudència davant dels ponts festius

De cara als dos períodes festius que hi ha per davant per Sant Josep i Pasqua, el comité d'experts demana cautela perquè, encara que la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana és "bona" ara mateix i es manté estable, ja s'estan registrant repunts de contagis en països europeus com ara França o Itàlia, i també en algunes comunitats autònomes.

Caldrà mantindre la prudència, assegura la Generalitat, i monitorar l'evolució de la pandèmia amb molta atenció durant les pròximes setmanes. "Els sistemes de detecció, rastreig i control estan a ple rendiment, cosa que permet mantindre la traçabilitat dels casos, fer seguiments retrospectius i intervindre amb rapidesa en els repunts localitzats que es detecten de manera precoç, s'encapsulen i s'evita que s'estenguen", ha explicat el govern valencià. 

També et pot interessar

stats