Experts adverteixen que els ciberdelinqüents han passat de la 'dark web' a Telegram
Els delinqüents han vist en la política de privacitat de l'aplicació una nova manera de traure beneficis oferint drogues, diners falsos o certificats covid fraudulents
Fins fa poc temps, els serveis il·lícits en línia tenien l'origen en la internet fosca (dark web), les profunditats ocultes i pràcticament impossibles de rastrejar. No obstant això, en els últims dos anys aquest model està canviant i, ara, els productes i serveis il·legals s'anuncien "descaradament" en les xarxes socials més populars, segons alerta Jake Moore, assessor de l'empresa de ciberseguretat ESET.
Segons indica aquest expert, abans la venda de drogues en la web fosca era un gran negoci i comerços electrònics com Silk Road i AlphaBay eren refugis per als compradors potencials. "La dark web era l'opció òbvia perquè els delinqüents passaren desapercebuts".
Ara bé, afig que el tancament d'aquests comerços il·lícits i la dificultat per a atraure un gran nombre de persones a la internet fosca han fet que les empreses criminals hagen de pensar de manera diferent sobre com arribar als seus mercats.
Telegram atrau per la privacitat de les dades
Elx experts en ciberseguretat adverteixen que els delinqüents han optat per noves plataformes, i Telegram n'és l'exemple més notable. Els delinqüents han vist en l'aplicació una nova manera de traure beneficis a la seua comunicació centrada en la privacitat de les dades.
Per això, indiquen que en aquesta xarxa s'ha vist grups de Telegram amb ofertes perilloses, des de drogues, diners falsos o targetes de crèdit robades fins a serveis d'estafes, com certificats de vacunació per a la covid-19 fraudulents.
"Aquests grups de Telegram poden ser localitzats en qüestió de moments i amb uns pocs clics. Alguns grups tenen centenars de milers de membres, la qual cosa obri el nou mercat fosc a un públic enorme", denuncia Jake Moore.
Oferiments de drogues en TikTok
Recentment, apunten que s'ha vist que usuaris de TikTok també oferien drogues en la xarxa social d'una manera bastant oberta, un fet que facilitaria que la gent puga trobar-les en la web en pocs segons i fer comandes a través de la funció del xat.
Aquest expert alerta que pot semblar menys perillós comprar a través dels canals de les xarxes socials que en la internet fosca i, en realitat, això és part del problema. "Una aparença de respectabilitat pot animar tant als venedors com els compradors, i que provoca un augment de l'activitat il·lícita".