Espanya estudia 30 casos d'hepatitis aguda greu, 24 en menors de deu anys

Els pacients en investigació resideixen en deu autonomies, cap a la Comunitat Valenciana

Histopatologia de l'hepatitis crònica activa fotografia al microscopi
Histopatologia de l'hepatitis crònica activa fotografiada al microscopi / Shutterstock

Entre l'1 de gener de 2022 i el 26 de maig de 2022 s'han detectat a Espanya una trentena de casos d'hepatitis aguda greu que estan actualment en investigació. Del total, 24 tenen una edat igual o menor a deu anys i no n'hi ha cap relacionat entre si. Així es desprén de l'últim informe Alerta d'hepatitis no A-E aguda greu de causa desconeguda en xiquets menors de deu anys al Regne Unit. Situació a Espanya, publicat aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat.

Segons apunta el document, hi ha a hores d'ara cinc casos amb resultats pendents i uns altres sis que s'han descartat: quatre per altres patologies i dues perquè l'inici dels símptomes va ser anterior als descrits en la definició de cas.

No s'ha detectat cap cas amb vincle epidemiològic. Els pacients en investigació resideixen en deu comunitats autònomes, cap d'elles a la valenciana. Per territoris, onze estan a Madrid, cinc a Galícia, quatre a Catalunya, tres a Balears, dos a Andalusia, un a Aragó, un a Canàries, un a Castella i Lleó, un a Castella-la Manxa i l'altre a Múrcia.

L'edat mitjana dels casos estudiats és de 6,1 anys. Per sexes, 19 de les persones infectades eren xiquetes (63,3%) i els altres onze eren xiquets (36,7%). Hi ha una proporció més gran de pacients femenines en els grups d'edat de 0-5 i 6- 10 anys.

D'acord amb les enquestes, vint casos havien rebut l'alta hospitalària, quatre seguien hospitalitzats i de sis no constava la informació. Només a un pacient se li va haver de fer un trasplantament de fetge.

Més de 600 casos en el món 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) té comptabilitzats fins al moment 650 casos probables d'hepatitis aguda d'origen desconegut en xiquets i xiquetes repartits a 33 països. A més, en reporta uns altres 99 que estan encara "pendents de classificació".

La majoria dels positius notificats (374, el 58%) procedeixen de la regió europea de l'OMS, que abraça 22 països, i només el Regne Unit i Irlanda del Nord n'aglutinen més de la meitat, 222. Li segueixen les Amèriques (240, dels quals 216 són als Estats Units), el Pacífic occidental (34), l'Àsia sud-oriental (14) i el Mediterrani oriental (5).

Dels 650 casos probables, almenys 38 criatures han necessitat trasplantaments, el 6%. S'ha notificat un total de nou morts, el que comporta l'1% dels casos, segons l'últim informe publicat per l'organisme sanitari internacional de les Nacions Unides. 

La causa d'aquesta hepatitis aguda greu "continua sent desconeguda i s'està investigant". "Els casos són més greus des del punt de vista clínic i una proporció més gran desenvolupa insuficiència hepàtica aguda en comparació amb els casos anteriors d'hepatitis aguda d'etiologia desconeguda en xiquets. Queda per establir si els casos detectats ara estan per damunt dels nivells de referència esperats, i on", explica l'OMS, que qualifica el risc a nivell mundial com a "moderat".

També et pot interessar

stats