Escola Valenciana impulsa el voluntariat per la llengua en una dotzena d'instituts

A Sagunt, a l’institut Camp de Morvedre, més de cinquanta alumnes ja participen com a voluntaris en la campanya

Alumnat participant en el voluntariat lingüístic d'Escola Valenciana / À Punt NTC

Sabem més valencià, però cada vegada el parlem menys. Aquesta va ser la principal conclusió de l’última enquesta de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme sobre el coneixement i l'ús social del valencià.

Aquests resultats es fan més evidents als instituts. Encara que els alumnes vagen a la línia en valencià, quan es troben fora de les aules parlen predominantment en castellà. Per això, Escola Valenciana vol crear espais de conversa als centres educatius, amb voluntariat lingüístic, per tal de capgirar la situació.

Aquesta iniciativa, que naix amb el nom "Voluntariat pel Valencià als IES", s'estén a dotze instituts del País Valencià: IES Escultor Badia de Foios (Horta), Escuela2 de la Canyada (Horta), IES Albal (Horta), Col·legi Sant Vicent Ferrer – FESD i IES Camp de Morvedre de Sagunt (Camp de Morvedre), IES Eduardo Merello del Port de Sagunt (Camp de Morvedre), IES la Vall de Segó de Benifairó de les Valls (Camp de Morvedre), IES Lloixa de Sant Joan d’Alacant (Alacantí), IES l’Arabí de l’Alfàs del Pi (Marina Baixa) i IES Benicalap de València.

A Sagunt, a l’institut Camp de Morvedre, més de cinquanta alumnes ja participen com a voluntaris en la campanya. “Volem que el valencià isca al pati”, comenta Cristina Calabuig, coordinadora de voluntariat lingüístic del centre. “Preparem activitats lúdiques com jugar a la Fallera Calavera, per a fer que els alumnes connecten i parlen valencià entre ells”, explica.

Alguns dels alumnes entrevistats afirmen que s'hi han apuntat per a millorar les seues competències, i altres, com un ucraïnes refugiat de la guerra que ja parla un valencià fluid, ho fan per a col·laborar i ajudar a un altre alumnat a millorar la seua parla. Al final, es tracta d'un programa pensat per a aprendre, conviure i, sobretot, mantenir viva la llengua.

Programa, Voluntariat pel valencià

El Voluntariat pel valencià és un programa creat per Escola Valenciana el 2005 amb l'objectiu de guanyar parlants en valencià sense classes teòriques ni exàmens. Per a això, posa en contacte una persona valencianoparlant amb una altra que vol aprendre a parlar fluidament la llengua. Segons l'entitat, des de la creació del programa ja s'han format més de 10.000 parelles lingüístiques.

També et pot interessar

stats