"L'alumnat d'Utiel que vullga continuar estudiant valencià haurà de desplaçar-se més de cinquanta quilòmetres"

El professorat de l'EOI d'Utiel i les seues seccions denuncien "les retallades" en anglés, francés i valencià per al curs 2024-2025

Alumnat de l'EOI d'Utiel es manifesta a les portes del centre
Alumnat de l'EOI d'Utiel concentrat a les portes del centre

L'assemblea de professors de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Utiel i les seues seccions de Bunyol, Xiva i Requena han començat a recollir signatures que remetran a la Conselleria d'Educació per a "exigir que reconsidere la seua proposta de reducció de l'oferta de llengües i mantinga, com a mínim, la distribució i oferta actual". S'oposen "frontalment" a la reducció d'oferta pública de les diferents llengües al conjunt de la Comunitat Valenciana i, especialment, a la que afectarà les comarques de la Plana d'Utiel-Requena i la Foia de Bunyol a partir del curs 2024-2025.

Anna Oliver, cap del departament de valencià de l'EOI d'Utiel, en representació de l'assemblea del professorat, explica a À Punt NTC que el centre que més patirà les conseqüències en el curs que ve és el centre de Xiva, on desapareixeran quatre grups d'anglés, quatre grups de francés i dos grups de valencià. Però també posa el focus a la seu d'Utiel, que perd quatre cursos de valencià i elimina l'opció d'assistir a classes de la llengua de matí.

De fet, Oliver insisteix que a Utiel i les seues seccions, les llengües més afectades per "les retallades" són el valencià (que passarà de dotze grups a sis) i el francés (que passarà de huit grups a quatre). "En valencià no podrem oferir tots els nivells en un mateix centre, i això vol dir que, per exemple, l'alumnat d'Utiel que vullga seguir amb la seua formació, haurà de desplaçar-se fins a Xiva, que està a més de cinquanta quilòmetres", explica.

Recorda, a més, que les zones rurals com les comarques de la Plana d'Utiel-Requena i la Foia de Bunyol "estan en un procés de despoblació constant" i que el fet de tindre "bons serveis públics com les EOI facilita el manteniment de la població". "Volem posar de manifest la necessitat de les comarques d’interior de tindre una escola oficial d’idiomes viva, amb oferta de nivells i grups suficients per a satisfer les demandes i donar l'opció d’aprendre idiomes des de l’educació pública", manifesta el professorat en el comunicat.

També et pot interessar

stats