La Diputació d'Alacant al·legarà contra l'esborrany del Pla Hidrològic del Tajo

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, no descarta presentar un recurs contenciós administratiu si finalment el pla impulsat pel govern espanyol tira avant

Imatge d'arxiu de l'última manifestació dels regants a Madrid al mes de maig
Imatge d'arxiu de l'última manifestació dels regants a Madrid al mes de maig / Juan Carlos Hidalgo / EFE

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, ha anunciat que la institució al·legarà contra l'esborrany del Pla Hidrològic del Tajo després de participar en la comissió tècnica de la comissió provincial de l'aigua i davant la intenció del govern de "liquidar" el transvasament Tajo-Segura. Aquesta resolució, segons el govern, ha sigut una decisió tècnica.

Així ho ha considerat aquest dimarts l'òrgan que s'ha reunit d'urgència per a abordar aquest document que comportarà, segons han alertat els tècnics, una reducció dels cabals per al transvasament Tajo-Segura de 146,5 hm³ a l'any en l'horitzó de 2027, motivat per l'augment dels cabals ecològics.

Una decisió en la línia del que va anunciar el Consell de la Generalitat el mes de maig, quan la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, va afirmar que la Generalitat acudiria als tribunals si el govern espanyol ratificava amb un decret la decisió del consell nacional de l'aigua de retallar els transvasaments mensuals del Tajo-Segura.

Durant les últimes setmanes la tensió anat pujant per part del sector. Fa només una setmana Asaja Alacant animava els llauradors a “expulsar al PSOE del govern” en les pròximes eleccions després de conéixer la decisió del govern espanyol.

Reunió de la comissió tècnica de la comissió provincial de l'aigua

En la reunió de la comissió tècnica de la comissió provincial de l'aigua, Mazón, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, no ha descartat tampoc presentar un recurs contenciós administratiu si finalment el pla impulsat pel govern espanyol tira avant, a més d'"eixir al carrer per a defensar de manera clara i contundent el transvasament".

"En la defensa del transvasament ens assisteix la raó i no és una ni una queixa d'un territori, ni una mesura d'insolidaritat. Amb la defensa del transvasament estem, precisament, lluitant contra el canvi climàtic i afavorint el medi ambient i la sostenibilitat", ha indicat Mazón, qui ha apuntat que els cabals ecològics del Tajo "són compatibles" amb els cabals ecològics del Segura, "que també els ha de tindre".

En aquest sentit, ha assenyalat que amb la "mort" del transvasament "es crearà el primer desert d'Europa i s'acabarà amb l'horta d'Europa, amb el futur de moltes famílies i amb el futur d'Alacant, Múrcia i Almeria".

D'altra banda, ha qualificat de "burla" la resposta de la Confederació Hidrogràfica del Tajo a les al·legacions presentades per la Diputació d'Alacant a l'Esquema de Temes Importants, pas previ a l'elaboració de l'esborrany del Pla Hidrològic del Tajo.

També et pot interessar

stats