El govern espanyol deixa el cabal ecològic del Tajo-Segura en set metres cúbics

Les pretensions del Ministeri per a la Transició Ecològica eren de 8,5 metres

Imatge d'arxiu d'un dels trams del transvasament Tajo-Segura
Imatge d'arxiu d'un dels trams del transvasament Tajo-Segura / Europa Press

El govern espanyol ha aprovat aquest dilluns finalment la nova planificació hidrològica, dins la qual s'inclou el polèmic transvasament Tajo-Segura que enfronta a diverses autonomies, com la de Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana. El ministeri ha optat finalment per no elevar el cabal ecològic dels 6 metre cùbics als 8,5 metres cúbics i l'ha situat en set hectòmetres, segons fonts del Consell. El Ministeri per a la Transició Ecològica encara no s'ha pronunciat al respecte.

La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, sí que ha anunciat que la Direcció General de l'Aigua, les confederacions hidrogràfiques i les societats estatals invertiran 8.000 milions d'euros en els pròxims sis anys, un "esforç" inversor que permetrà marcar un "abans i un després en la governança de l'aigua" a Espanya. Amb aquests fons, la vicepresidenta ha precisat que s'impulsarà el sanejament i la depuració en el tractament de les aigües residuals urbanes, "la gran assignatura pendent", i es lluitarà contra la contaminació difusa que, segons considera, és "un dels elements que més alarma i que més ràpidament estem sentint en la població".

Poc abans, en un acte a la Comunitat Valenciana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat que és una "necessitat" garantir aigua i que ara és absolutament "irrenunciable" el transvasament Tajo-Segura que deu "garantir suficient aigüa" per a garantir una agricultura molt competitiva i creadora de faena. I ha reiterat que el que és important és no fer una "guerra de l'aigüa" i trobar-hi solucions. El president ha afirmat que el Consell manté un diàleg permanent amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i encara que les posicions de partida eren molt diferents, el diàleg s'ha mantingut per a buscar un acord.

Puig ha admés que qualsevol retallada en el cabal d'aigua del transvasament el "preocupa" i ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica que es facen "les inversions necessàries per a garantir aigua per sempre". El cap del Consell ha assenyalat que l'aigua dessalinitzada i reutilitzable pot participar en eixe mix de recursos, però ha subratllat que "cal continuar fent grans inversions en modernització i això també necessita fons europeus per portar-los avant".

La polèmica envolta des de fa anys aquesta infraestructura hidràulica que porta aigua per a regar al camp d'Alacant, Múrcia i Almeria. Zones àrides, però amb regadius. Són, en conjunt, 292 quilòmetres regulats per un reial decret que marca ara la quantitat d'aigua que cada mes arriba del Tajo al Segura. L'aigua que pot ser transvasada depén de les reserves dels embassaments de capçalera, com el d'Entrepeñas i Buendía. El conflicte enfronta Castella-la Manxa i als altres territoris, entre ells el nostre. La nova fórmula busca, segons el govern, preservar els recursos hídrics. Els regants del sud asseguren que els aboquen a la pobresa. 

També et pot interessar

stats