Dilluns de Pasqua: dia de menjar-se la mona i de dir adeu a les vacances

Com mana la tradició, el Dilluns de Pasqua les famílies i els amics ixen al camp a menjar-se la mona, enguany molt ben acompanyats pel bon oratge

Penyistes menjant la mona a Benidorm (Marina Baixa)
Penyistes menjant la mona a Benidorm (Marina Baixa) / À Punt NTC

Després d'unes setmanes amb pluges persistents, el sol acompanya aquest dilluns de Pasqua. Segons la tradició, toca a anar al camp amb la família i els amics a menjar-se la mona, un costum molt arrelat entre els valencians i valencianes, i dir allò d'"ací em pica, ací em cou, i ací et trenque l'ou".

Amb pràcticament cap restricció contra la covid als exteriors, serà el primer dilluns de Pasqua que es podrà gaudir com abans que arribara la pandèmia. Així, es preveu que llocs tradicionals de tots els punts del territori com el Pinar del Grau de Castelló de la Plana, el parc de Lo Albentosa a Torrevella, la pinada de Santa Pola o el parc de Capçalera a València s'òmpliguen amb gent volant el catxerulo i menjant, a banda de la mona, una altra delícia típica d'aquestes dates: la llonganissa de Pasqua.

Catxerulos volant a la platja de Gandia (Safor)
Catxerulos volant a la platja de Gandia (Safor) / Shaila Lluch

Precisament la gastronomia és un element clau per a viure les festes plenament. Prova d'açò són les cues que s'han format als forns de bon matí. Si bé la mona tradicional és un clàssic que mai passarà de moda, l'oferta evoluciona cada any i se'n poden trobar altres amb llepolies, farcides amb xocolata, de trufa, de nata... Una gran varietat en la qual també entren altres dolços típics com les coques amb panses i nous o els panous.

I encara que en la major part de la Comunitat Valenciana es menja la mona aquest dilluns, en localitats com Benidorm (Marina Baixa) ho van fer aquest diumenge. Vora 3.000 persones participaren en la Mona, un acte organitzat per l'Associació de Penyes Verge del Sofratge que enguany s'ha celebrat al parc de la Séquia Mare i on es van repartir 2.100 mones entre els assistents.

Operació tornada per als valencians

Aquest diumenge les carreteres van viure retencions quilomètriques, especialment aquelles que eixien d'Alacant i València en direcció a Madrid. Però hui és el torn dels valencians i valencianes que han passat fora del territori les vacances de Setmana Santa i tornen a casa.

A diferència d'altres comunitats, aquest dilluns és festiu a la Comunitat Valenciana, dia no laborable que també es gaudeix a Catalunya, les Illes Balears, Navarra i el País Basc. Per aquesta raó molts turistes valencians han aprofitat fins a l'últim moment per a tornar de les vacances, per la qual cosa s'espera que el trànsit a les carreteres també siga lent aquest dilluns.

També et pot interessar

stats